Tuzlak pritvoren zbog osnovanje sumnje da je počinio krivično djelo trgovina ljudima

Bez obzira na vremneske prilike i vanjsku temperaturu djeca su morala ići prositi i bili su pod nadzorom roditelja dok su prosili od ujutro do kasnih večernjih sat

1238
Foto: Ilustracija

Prema podacima iz istraživanja UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, na ulicama Sarajeva prosi 638 djece u dobi između sedam i 18 godina, dok 192 prosi u Tuzli, 182 u Mostaru i 63 na ulicama Banje Luke. Prosjačenju su najviše izložena romska djeca dobi od 6 do 14 godina. Stručnjaci upozoravaju da je u socio-ekonomskoj krizi, prosjačenje postalo naše prirodno okruženje.

Prije nekoliko dana, Kantonalni sud u Tuzli je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva, odredio jednomjesečni pritvor za 32-godišnjeg Almira Ahmetovića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo trgovina ljudima. Ahmetović i njegova supruga Šeherzada uhapšeni su u akciji MUP-a TK 12. marta.

Bračni par je osumnjičen da je godinu dana tjerao na prosijačenje petero djece i maloljetnike.

Djeca nisu proslila samo na području Tuzle. Svakog dana su ih tjerali da prose na području Sarajeva, Gradačca, Orašja i Brčkog, a potom su djeca kući donosili isprošeni novac u iznosu do 150 KM dnevno.

Bez obzira na vremneske prilike i vanjsku temperaturu djeca su morala ići prositi i bili su pod nadzorom roditelja dok su prosili od ujutro do kasnih večernjih sati.

Bili bi pretučeni ako kući ne donesu dovoljan dnevni iznos,te im zabranjivali da troše novac na hranu i svoje potrebe. Također djecu su tjerali da rade teške fizičke poslove i čak su bili prisiljeni da kradu

„Osumnjičeni su djecu budili rano ujutru i bez obzira na vremenske prilike, vanjsku temperaturu i godišnje doba ih prevozili automobilom na lokacije u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Orašju, Brčkom i Sarajevu. Tu su ih stalno nadzirali, tjerali da prosjače od jutra do kasnih večernjih sati, prijetili im da će ih tući, ili ih je Almir i tukao ukoliko ne donesu dovoljan dnevni iznos novca“, izjavio je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK za bh. medije.

Ovakav način postupanja i iskorištavanja djece osudili su u nevladinim romskim udruženjima.

„Lično osuđujem svakoga ko se tako ponaša i treba da bude kažnjen. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku treba više da se uključi u rješavanje pomenutih problema“, izjavio  je aktivista  Udruženja Euro Rom Nedžad Jusić.

Djeca žrtve prosjačenja predate su u nadležnost Centra za socijalni rad Tuzla.

(portal-udar.net)