Tužna sudbina Sabine Beganović iz Bijeljine: Porodica generacijama okovana siromaštvom

409

Sabina Beganović, 25-godišnja majka petero djece iz Bijeljine, ispričala je za portal Udar svoju tešku životnu priču.

Kazala je da je od malena morala da prosi jer njena porodica nije imala od čega da živi.

“Nas je bilo jedanaest u kući. Majka nas je rano napustila, umrla je. Bio je jako težak život živjeti bez majke. Bila sam starija sestra i majka. Nisam mogla brinuti se o sebi, ostala sam slijepa pored svojih očiju”, rekla je Sabina.

Nakon smrti majke, Sabina je ostala sa braćom i sestrama, te je njih odgajala i vodila u školu, pa je sama prestala da se školuje jer, kako kaže, oni su joj bili važniji.

“Tata nam je bio stalno negdje i pio je, nije brinuo o nama. U trinaestoj godini sam se udala jer mi je bilo muka od tog života. Danas imam petero djece, još prosim jer me je ponovo snašao taj život. To mi je jedini izbor i jedini posao, da prehranim svoju djecu. Žao mi je što nisam išla u školu, jer danas bih imala nešto da radim i ne bih bila na ulici i dalje prosila sa svojom djecom”, rekla je naša sagovornica.

Sabinin muž skuplja sekundarne sirovine, ali od toga se ne može preživjeti.

“Bude me sramota, ljudi me gledaju kako pružam ruku sa djetetom u naručju. Neki me sažalijevaju, neki daju koju marku i hranu, dok neki me pljunu ili udare. Ja sam svjesna da će sutra i moja djeca prositi, zato što su stalno sa mnom. Ali izbora nemam. To mi je sudbina takva”, smatra Sabina.

Begzada Jovanović

U Bijeljini je u januaru 2021. godine i početkom 2022. identifikovano, kroz rad UREM “Siguran korak”, oko četrdesetero djece na ulici koja prosjače sa majkama. “Muškaraca, očeva, je bio samo jedan, ali on je čuvao djecu”, rekla je Begzada Jovavić, romska medijatorica iz pomenutog Udruženja.

Prema saznanju Centra za socijalni rad, nema očeva koji prose, vidljive su žene sa svojom djecom i ima ih na terenu. Navode da je policija bila zadužena u decembru i januaru da reguliše problem petardi i skloni osobe koje prose sa ulice, pa navode da ih je manje bilo zbog policijske aktivnosti.