Tyson Fury – “Gypsy King” – čelična pesnica jednog od najboljih svjetskih boksera

Fjuri je samoprozvani Gypsy King (Ciganski kralj). Iako je prvi Irski Traveler koji je zavladao svijetom boksa, zajednica iz koje dolazi poznata je po kvalitetnom boksu

2675

Britanski bokser Tajson Fjuri više puta je naglasio da je ponosan na ono što je. Snažne riječi, snažnog čovjeka, rođenog u Mančesteru i jednog od najboljih boksera na cijelom svijetu koji se takmiči u teškoj kategoriji odnose se na njegovo porijeklo.

Fjuri je pripadnik Irskih Travelersa (Irish Travellers), skupine bliske Romima i obje grupe na engleskom govornom području svrstavaju se u Gypsy people. Otuda i potiče nadimak legendarnog boksera – Gypsy King.

Kada je u novembru 2015. godine Fjuri pobijedio Vladimira Klička, postao je WBA, IBF, WBO prvak, te je tako ujedno postao i prvi Irski putnik na svijetu koji je stekao titulu prvaka u boksu u teškoj kategoriji.

Kao amater, Fjuri je predstavljao i Englesku i Irsku. Osvojio je titulu ABA titulu u super-teškoj kategoriji 2008. prije nego što je iste godine postao profesionalac. Na regionalnoj razini osvajao je britanske i engleske titule, kao i irske, evropske i komonveltske.

Nakon što je debitovao 2008. godine, već naredne pobijedio je u svih šest mečeva i osvojio titulu engleskog prvaka kada je pobijedio Johna Mc Dermotta. Prvak Komonvelta postao je 2011., a 2012. godine stekao je titulu WBO Inter Continental super-teške kategorije.

Još kao junior, Fjuri je bio treći na svijetu, ali njegov put u početnim fazama je često spočitavan i preplitan između britanskih i irskih interesa, te je tako propustio neka od prestižnih svjetskih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre u Pekingu.

Fjuri je samoprozvani Gypsy King (Ciganski kralj). Iako je prvi irski Traveler koji je zavladao svijetom boksa, zajednica iz koje dolazi poznata je po kvalitetnom boksu. To dokazuju bokseri kao što su: Andy Lee, John Joe Nevin, John Joe Joyce, Michael Gomez i drugi.

Kultura Travelersa je ponosna na boks i istorijski je korištena za rješavanje sporova unutar zajednice koje se obično kosila sa pravnim sistemom.

20-godišnji Tomi Fjuri, brat legendarnog Tajsona takođe slijedi korake svoje bokserske porodice i pobjednik je u svim dosadašnjim borbama. Osamdesetih i devedesetih godina, Džon Fjuri, Tajsonov otac, takođe je bio uspješni profesionalni bokser te zasluge za Tajsonov uspjeh, karijeru i snagu i sam bokser često pripisuje svom ocu.

(portal-udar.net)