U Amsterdamu otkriven spomenik jevrejskim i romskim žrtvama holokausta

Spomenik se sastoji od 102.220 cigli s imenima i datumima rođenja Jevreja i pripadnika romske zajednice koji su deportovani iz Nizozemske i izgubili život u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata

460

Nizozemska od jučer ima spomenik posvećen nizozemskim žrtvama holokausta. Dizajnirao ga je poljsko-američki arhitekt Daniel Libeskind, jevrej, i sastoji se od labirinta sa zidovima od cigle koji, kada se gledaju odozgo, formiraju riječi „u znak sjećanja“ na hebrejskom.

Spomenik se sastoji od 102.220 cigli s imenima i datumima rođenja Jevreja i pripadnika romske zajednice koji su deportovani iz Nizozemske i izgubili život u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata.

Ovi ljudi nemaju grob jer su njihova tijela bačena u masovne grobnice ili spaljena u koncentracionim logorima.

Kralj Willem-Alexander oficijelno je otkrio novo spomen obilježje, a nizozemski premijer obećao je da će ovaj spomenik podsjećati građane da budu na oprezu kad je u pitanju antisemitizam.

„To je crna stranica naše historije. Primorava nas da se zaitamo da li je moglo da se uradi više da bi se to spriječilo i da shvatimo da čak ni danas antisemitizam nikada nije daleko“, rekao je premijer Mark Rutte.

Ovo je prvi spomenik kojim se na jednom mjestu odaje počast žrtvama iz cijele Nizozemske.

Projekat je vrijedan 15 miliona eura, a finansiran je privatnim donacijama, od grada Amsterdama i ostalih općina.