U Banjaluci održan Youth Cafe, predstavnici UN-a s mladima razgovarali o ključnim problemima

617
Foto: UDAR

Youth Café 2021. održan je u srijedu u Domu Omladine u Banjaluci. Ovaj događaj otvorio je prostor za razgovor sa mladima i predstavnicima Ujedinjenih nacija, o izazovima sa kojima se mlade osobe suočavaju u svojim zajednicama u oblastima kao što su obrazovanje, aktivizam, ravnopravnost, zapošljavanje, i drugim značajnim temama.

Prisustvovalo je 30 mladih i predstavnici Ujedinjenih nacija, a događaj je otvorila dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, koja se obratila učesnicima.

“Tokom cijelog mjeseca avgusta objavljivali smo priče mladih kako bismo naglasili njihov pozitivan i važan rad. Ali, ti mladi moraju imati mjesto za stolom za kojim se odlučuje, oni žele da čujemo njihova mišljenja i mi smo tu – predstavnici svih UN agencija u Bosni i Hercegovini, kako bismo ih saslušali i podržali njihov rad u budućnosti”, izjavila je Macdonald.

Razgovor između mladih predstavljenih tokom kampanje #30DanaMladih i predstavnika agencija Ujedinjenih nacija, organizatora događaja, odnosio se na to šta je potrebno učiniti kako bi se vizija mladih pretvorila u konkretne aktivnosti i akcije.

Foto: UDAR

U četiri grupe u koliko su učesnici bili podijeljeni, uz predstavnike Ujedinjenih nacija, mladi su razgovarali o kvalitetnom obrazovanju, rodnoj ravnopravnosti, interkulturalnom dijalogu, te aktivizmu mladih u lokalnim zajednicama.

Zajedno su došli do pozitivnih preporuka i mogućih rješenja koja vode uključivanju mladih u procese donošenja odluka i stvaranju jednakih mogućnosti za sve.

“Problemi i izazovi sa kojima se mladi susreću su brojni, ali danas smo tu da razgovaramo o rješenjima”,  rekao je Ivo Čarapina ispred vijeća mladih u Mostaru.

“Zadovoljstvo je da u Banjaluci možemo biti domaćini jednog ovako značajnog događaja, jer želimo da pošaljemo poruku da je Banjaluka grad koji je po svojoj strategiji opredijeljen ka održivom razvoju i grad koji se aktivno bavi omladinskom politikom. Svojim aktivnostima smo već stavili fokus na temu mladih, te ćemo se njima baviti i u budućnosti”, izjavila je Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke.