U Beogradu izložba slika romskog umjetnika Zorana Tairovića

606

U Galeriji Udruženja likovnih umjetnika Srbije (ULUS) sinoć je u Beogradu otvorena samostalna izložba akademskog slikara Zorana Tairovića Tarot, Velika arkana.

Tairović je jedan od najznačajnijih evropskih romskih umjetnika, pedagoga i aktivista, a bogatu karijeru je obilježilo i značajno likovno djelo.

Ovaj ciklus slika se suočava sa pitanjima humanizma, sociologije i antropozofije, a “no što je iza slike” otvara prostor nužne revizije onoga što je pripisano korpusu nacionalnog umjetničkog naslijeđa, naveo je umjetnik.

„Umjetnost je put koji stoji pred nama, ali takav put koji smo mi već nekako prešli, inače se ne bismo znali kretati njime. ‘Velika arkana’ nije samo jedan put, nego se radi o mnoštvu puteva, vrlo maglovitih i zamračenih. Ovdje se prelamaju neuralgične tačke dobra i zla“, kazao je Tairović.

Eksplicitno se pojavljuje epoha koja svojom faktografijom postavlja pitanje krivice i suočavanje sa sopstvenom odgovornošću i odgovornošću  drugih koji su se u 20. vijeku stekli kao svjedoci, koji su se protivili nacistima zbog strašnog zločina koje su počinili, a Romi koji su ostali nijemi u saopštavanju svoga stava postali su pripadnici “unutrašnje emigracije”: Romsko pitanje je pitanje krivice koje niko nije postavio.

Tairović je diplomirao slikarstvo i grafiku na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Magistrirao je na interdisciplinarnom studiju Univerziteta u Novom Sadu tehnike i menadžment u primijenjenim umjetnostima. Doktorirao je na temi „Simbolika likovne umjetnosti Roma i evropski sistem kulturnih vrijednosti“.

Izložba će biti otvorena do 28. marta.