U Bijeljini obilježena kampanja protiv nasilja u organizaciji romskog udruženja Otaharin

594
Foto: Screenshot

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ organizovalo je na Gradskom trgu u Bijeljini ulični (plesni) performans, povodom obilježavanja Međunarodne kampanje „One billion rising – jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“.

One Billion Rising je najveća masovna akcija za okončanje nasilja nad ženama (cisrodnim, transrodnim i onima koje imaju fluidne identitete koji su podložni rodno zasnovanom nasilju) u ljudskoj istoriji.

Kampanja, koja je pokrenuta na „Dan zaljubljenih“ 2012, započela je kao poziv na akciju zasnovanu na zapanjujućoj statistici da će 1 od 3 žene na planeti biti pretučena ili silovana tokom svog života. Sa svjetskom populacijom od 7 milijardi, ovo je više od 1 milijarde žena i djevojčica.

„Okupili smo se da na neki način građanima Bijeljine podignemo svijest o globalnoj kampanji ‘Jedna milijarda ustaje’. Ova kampanja se već punih deset godina na globalnom nivou održava svakog 14. februara i ono što ovu Kampanju izdvaja od drugih kampanja koje su vezane za promociju ženskih ljudskih prava jeste da ova kampanja promoviše ženska prava, ali i žensku svijest o svome tijelu, žensku hrabrost i žensko učešće u umjetnosti“, rekla je Bojana Jovanović, programski direktor UG „Otaharin“.

Kako kaže, ove godine imaju više poruka koje kampanja promoviše i koje je na globalnom nivou potrebno da čuju ne samo žene, nego i muškarci, mlade žene, mladi muškarci. Jedan od segmenata kampanje je globalna popularizacija ženskog tijela kroz ples i zbog toga su ove godine izvele kratki performans koji je globalnog karaktera – plesna koreografija koju izvode žene širom svijeta.

„Bitno je da pokažemo da se dobro osjećamo kao žene, da se dobro osjećamo u svom tijelu i da se dobro osjećamo kada insistiramo da naša prava, tijelo i izbori budu poštovani. Vrlo je teško govoriti o statistikama smanjenja ili nesmanjenja nasilja s obzirom da je nasilje nad ženama globalna pandemija. Na svijetu svaka treća žena trpi nasilje poslije svoje 15. godine, a u BiH svaka druga žena je iskusila neki vid rodno zasnovanog nasilja poslije svoje 15 godine. Ono što odlikuje žene u romskoj zajednici je da su one višestruko diskriminisane, one doživljavaju diskriminaciju izvan romske zajednice, ali i u okviru svoje zajednice“, objasnila je Jovanović.

Ono što je bitno naglasiti je da su ovogodišnju Kampanju u svojim srcima posvetili i Romkinjama iz Češke koje su tek ove godine dobile mogućnost od države da budu kompenzovane za prisilnu sterilizaciju kojom su bile izložene u prethodnih 50 godina. Pred njima je duga i mukotrpna borba da ostvare naknadu štete, ali im, kako kažu, na ovaj način pružaju punu podršku i šalju puno naše snage da izdrže u toj borbi.