U Bijeljini otvorena izložba fotografija o životu Roma

1008
Foto: Udar arhiva

U Bijeljini je održana izložba fotografija u okviru projekta „Na marginama“ kojeg zajednički provode misija OSCE-a u BiH i Centar za postkofliktna istraživanja. Riječ je o multimedijalnom edukativnom projekatu, čiji je cilj razbijanje predrasuda i stereotipa o Romima.

Misija OSCE-a u BiH podržava unaprijeđenje statusa romske zajednice u našoj zemlji. Iz ove organizacije ističu da je najvažnije razobličavanje negativnih stereotipa o Romima.

Ukoliko želimo napredak u ovoj oblasti, svijest ljudi moramo početi mijenjati u čitavom društvu, a posebno u porodici i školi – rekla je direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić.

Fotografije prikazane na izložbi su nastale u romskim naseljima širom BiH, a u projektu je učestvovalo 5 fotografa. Na izložbi se našla i jedna fotografija i priča romskog dječaka, Ervina Hašimovića, iz Bijeljine.

Koncept projekta „Na marginama” razvijen je pomoću nekoliko ključnih dokumenata, poput izvještaja Vijeća Evrope pod nazivom „Dosta ”, OSCE-ovog ,,Specijalnog izvještaja o statusu Roma u Bosni i Hercegovini”, UNICEF-ovog izvještaja o ,,Statusu romske djece i porodica u Bosni i Hercegovini”, te izvještaja Svjetske banke u BiH i Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.

Šef terenske kancelarije OSCE-a u Tuzli Damir Gnjidić rekao je novinarima da ova misija podržava romsku zajednicu u BiH tako što ih ohrabruje i pomaže im da unaprijede svoj status u društvu.

(portal-udar.net)