U Bosanskoj Krupi uskoro novo igralište za djecu i mlade

1627
Priprema terena za izgradnju igrališta (Foto: portal-udar.net)

Aktivistkinja iz Bosanske Krupe, Hava Ramić, pokrenula je inicijativu za izgradnju dječijeg igrališta u naselju Prvomajska, u kojem većinsko stanovništvo čine Romi.

U pripremnoj fazi izgradnje, sudjelovalo je deset mladih volontera iz naselja Prvomajska i ovo će biti prvo igralište koje je izgrađeno u ovom dijelu Bosanske Krupe.

Važnost ove inicijative  se ogleda u tome, da u romskom naselju Prvomajska ne postoji niti jedno mjesto ili igralište gdje bi se mladi mogli okupljati i provoditi kvalitetno svoje vrijeme na otvorenom. Ovim se djeci i omladini želi dati važnost suživot,  jer će igralište biti mjesto susreta romske i neromske djece i omladine – rekla je Hava Ramić.

Projekat izgradnje dječijeg igrališta realizovat će se u dvije faze. U prvoj fazi izvršena je priprema terena i prikupljanje neophodne dokumentacije, dok će u drugoj fazi biti postavljene klupe, tobogani, ljuljačke i kante za smeće.

Djeca i omladina provode slobodno vrijeme na ulicama, u kladionicama i po kafanama.  To je za njihov uzrast jako loše jer ih vodi na pogrešan put a i stvara ružnu sliku za našu zajednicu jer većinsko stanovništvo negativno komentariše tu djecu i omladinu pa i sve nas ostale – rekla je Senija Ramić, žiteljka ovog naselja.

Pored CARE internationala koji finansira ovaj projekat, u izgradnju se uključila i Općina Bosanksa Krupa, koja je ustupili zemljište.

Izgradnjom ovog dječijeg igrališta očekuje se kvalitetniji život djece i omladine na otvorenom prostoru, a posebno suživot i prijateljstvo romske i neromske djece i omladine.
Nadam se da će djeca koristiti ovo igralište te ga održavati i čuvati kako bi imali mjesto na kome mogu koristiti svoje slobodno vrijeme kroz igru i zabavu – rekla je Hava.

Nedostatak prostora za igru i druženje u Prvomajskoj uskoro više više neće biti problem. Završetak izgradnje igrališta, trebao bi biti gotov do sredine oktobra.

(portal-udar.net)