U Bosni i Hercegovini ljudi najviše vjeruju u Boga

701

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj građani “sa apsolutnom sigurnošću” vjeruju u Boga, čak 66 posto, što je rekord u Evropi. Na drugom i trećem mjestu su Rumunija i Grčka, a potom slijede Srbija i Hrvatska.

U istraživanju se navodi da stanovništvo jugoistočne Evrope više vjeruje u Boga od ostatka kontinenta. S druge strane, u ovom regionu jedna zemlja je specifična, a riječ je o Bugarskoj. Postotak stanovništva koji vjeruju u Boga u Bugarskoj iznosi samo 30 posto.

Međutim, ovu listu ne treba miješati sa drugim statističkim pokazateljima na ovu temu jer je riječ o „apsolutnom vjerovanju da Bog postoji i upravlja“. Postoci onih koji kažu da su vjernici, odnosno da nisu ateisti i agnostici, je veći. U BiH po zadnjem popisu iz 2013. godine 95 posto je vjernika. U SAD je 81 posto vjernika, a u nekim skandinavskim zemljama broj prelazi jedva 50 posto.

Katolička crkva u BiH je prije 15-ak godina iznijela podatak da u BiH ima 10 do 15 posto ateista i agnostika. Neki sociolozi su nakon prošlog popisa iznijeli procjene da je nekima na popisu bilo neugodno izjaviti da su ateisti, zbog porodice i okoline, te je tako visok procent. Bosna i Hercegovina je inače kao otklon od komunizma, nakon rata uvela u svim dijelovima zemlje vjeronauku u redovni školski sistem tako da su obarazovane i stvorene nove generacije vjernika, procentualno znatno brojnije nego prije rata.