U Brčkom održan Festival nacionalnih manjina

Ovim festivalom je prikazano da u Brčkom pored tri konstitutivna naroda žive i drugi narodi, te je istaknuta vađnost poštivanja njihove kulture i običaja kako bismo bili korak bliže ka ravnopravnosti svih naroda

512
Foto: radiobrcko.ba

Sinoć je u Brčkom po prvi puta održan Festival nacionalnih manjina na kome su tradicionalnim nošnjama i gastro ponudom  predstavljene nacionalne manjine koje žive na području  Bosne i Hercegovine.

Ovim festivalom je prikazano da u Brčkom pored tri konstitutivna naroda žive i drugi narodi, te je istaknuta vađnost poštivanja njihove kulture i običaja kako bismo bili korak bliže ka ravnopravnosti svih naroda.

Festivalu nacionalnih manjina u Brčkom prisustvovao je i Predsjedavajući Savjeta nacionalnih manjina Parlamentarne Skupštine BiH Andrija Svatok koji je istakao da je u BiH registrovano 17 nacionalnih manjina .

Brčko je dobilo svoj Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, a u toku je formiranje Vijeća nacionalnih manjina distrikta Brčko. To su ogromni iskoraci u odnosu na ono što smo imali do sada. Mi smo kao Savjet u tome aktivno učestvovali – istakao je Svatok.

Pored pomenutnog u Brčkom je nedavno došlo do izmjene Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina što predstavlja još jedan korak naprijed u konstantnoj borbi za ravnopravnost.

Organizator Festivala bio je Savez nacionalnih manjina Brčko distrikta, a pokrovitelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(Portal Udar)