U Brčkom održan Međunarodni sajam privrede „Brčko 2019“

876
Foto: Udar

Danas se završava Međunarodni sajam privrede „Brčko 2019“, koji je ove godine ugostio preko 150 izlagača iz različitih privrednih grana.

Tokom trodnevnog programa Sajma, održan je i okrugli sto za mlade preduzetnike na temu „Od ideje do realizacije“, koji je imao za cilj promociju programa samozapošljavanja i preduzetničkog duha.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik distrikta, Siniša Milić koji je istakao važnost ovog događaja za brčansku privredu.

Zadovoljstvo je vidjeti na jednom mjestu veliki broj privrednika koji održavaju u životu ovo društvo. Naš je cilj da ovo ne bude samo mjesto gdje bi se vidjela ponuda iz privrede Brčko distrikta BiH i okruženja, već i mjesto gdje će se razgovarati o načinima unapređenja poslovnog ambijenta. Takođe, na ovom sajmu predstaviće se i program samozapošljavanja u privredi i poljoprivredi koji je na prostoru distrikta dao zadovoljavajuće rezultate, ali pričaće se i o konceptu poslovnih zona. Mi smo u fazi usvajanja Zakona o poslovnim zonama i ovaj susret privrednika iskoristićemo i za prezentaciju tog zakonskog rješenja u formi nacrta, ali i razmjenu mišljenja”, kazao je Milić dodajući da očekuje da će se u narednom periodu doći do jednog zakonskog rješenja koje će unaprijediti procedure kada su u pitanju investiranja u distrikt Brčko – kazao je Milić.

Veoma aktualan problem odlaska  radne snage iz BiH, čini se alarmirao je donosioce vlasti da na ovogodišnjem sajmu promovišu mogućnosti zaposlenja kako bi barem dio onih koji planiraju odlazak, pokušali da zadrže.

Foto: Udar

S obzirom na problem odlaska radne snage iz BiH, Sajam će fokus staviti na zapošljavanje, a Brčko distrikt već godinama izdvaja novac za projekte samozapošljavanja koji su se pokazali kao jako dobri i zahvaljući kojima su brojni mladi pokrenuli posao u distriktu. Također želeći da promovišemo mlade poduzetnike, odlučili smo da ove godine mladim poduzetnicima obezbjedimo besplatne štandove na kojima će moći promovisati poslove – istakao je Jelenko Ilić, predsjednik Privredne komore.

Na kraju ovogodišnjeg Sajma, biće proglašeni i najuspješniji privrednik  18. Međunarodnog sajma privrede „Brčko 2019“.

(portal-udar.net)