U Brčkom uskoro krov nad glavom za 18 romskih porodica

1600
Ekrem Ahmetović (Foto: portal-udar.net)

Odjeljenje Vlade Brčko distrikta BiH za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja iza sebe ima uskoro bi trebalo da završi projekat za stambeno zbrinjavanje Roma, kojim bi trebalo da se za 18 porodica obezbjedi krov nad glavom.

Projekat „Roma Action“ je u samoj završnici. Zbrinućemo 18 romskih obitelji, prethodno izabranih u prošloj godini po javnom pozivu. Implementator projekta je humanitarna organizacija Hilfswerk, a sufinansirajuće učešće imala je i Vlada Brčko distrikta u iznosu od 150.000 maraka. Vlada BD je također osigurala sve potrebne priključke i dozvole“,  izjavila je Jelena Nikić Damjanović, šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja za lokalne medije.

Romske porodice koje su ostvarile pravo na stan, biće obavezne brinuti o stanu i održavati ga, dok će za nadzor biti angažovana odgovarajuća Komisija.

Meni i mojoj porodici ovo mnogo znači. Imat ćemo krov nad glavom i bolje uslove za život. Zahvalni smo što ćemo imati nešto svoje, što ćemo čuvati i održavati. Za nas je ovo veliki uspjeh, izjavio je Ekrem Ahmetović budući stanar.

Prema najavama implementatora, završetak radova se očekuje krajem mjeseca, a planira se izgradnja još objekata na principu socijalnog smještaja za građane koji će biti odabrani po posebnim procedurama.

(portal-udar.net)