U Brčkom započeo mentorski program „Stariji brat, starija sestra“

1112
Edukacija za projekat (foto: Vermont)
Edukacija za projekat (foto: Vermont)

Mentorski program „Stariji brat, starija sestra“ od kraja ove godine započet će sa aktivnostima u Brčko distriktu. Naime,  na osnovu dostupnih informacija Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog će uz podršku Fondacije za razvoj i podršku mentorskih programa, započeti sa realizacijom pomenutog programa s akcentom na socijalno uključivanje djece iz socijalno i materijalo ugroženih kategorija.

Program „Stariji brat, starija sestra“ nastao je kao težnja da se kroz volonterski angažman mladih doprinese socijalnom uključivanju djece koja su smještena u dječijem domu ili potiču iz materijalno i socijalno ugroženih porodica. Ovaj mentorski program je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta koja su u riziku, između 7-14 godina.

Druženje volontera/ki i djece traje 9 mjeseci, prilikom koje će skupa provoditi 20 sati mjesečno. Tokom druženje dijete razvija povjerljiv i siguran odnos sa volonterom/kom, te dijete usvaja socijalno prihvatljiva ponašanja, moralne, kulturne vrijednosti i u svom volonteru vidi svog uzora.

Evaluacija programa koji u Bosni i Hercegovini traje već 16 godina je pokazala da je 47 posto manja vjerovatnoća da će ta djeca nekada u budućnosti konzumirati psihoaktivna sredstva i 52 posto je manja vjerovatnoća je da će napustiti sistem obrazovanja.

Društveno koristan rad i uključenje volontera

Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“  kazao je da će u programu učestvovati 10 volontera i isto toliko djece iz socijalno ugroženih kategorija, te da će vremenom biti uključeno još minimalno 5 volontera i isti broj djece iz socijalno ugroženih kategorija.

„Pokušat ćemo socijalno ugroženim kategorijama obezbijediti uslovno rečeno, starijeg brata ili stariju sestru, ne bi li s njima proveli jedno zajedničko vrijeme, nekih 2 do 3 sata sedmično u druženju, igri, razonodama, da odemo na kafu, kolače, u pozorište, te u posjeti neka dešavanja u Brčko distriktu. Kroz stvaranje tog prijateljskog odnosa sa mališanima želimo da usvoje socijalno prihvatljiva ponašanja i životne vještine neophodne za samostalan život u zajednici, te da u svom starijem bratu vide uzor.“, rekao je Radenković.

Damir Radenković (foto: Udar/M.Husić)

Malim koracima ka velikim rezultatima

Radenković kaže kako postavljena očekivanja nisu prevelika i nerealna, te da im jednostavno žele nekoliko sati sedmično učiniti ljepšim, budući da su ta djeca na neki način obilježena kroz život, na marginama društva i često socijalno isključena.

Omladinski centar „Vermont“ je povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera organizovao edukaciju za volontere koji će da uzmu učešće na mentorskom programu „Stariji brat, starija sestra“ i na taj način doprinesu razvoju djece iz socijalno ugroženih sredina. Kroz edukaciju mladi su dobili određeni nivo pripreme za prvi susret sa djecom i volonterski rad na programu.

Solidarnost brčanskih volontera za pomoć onima u potrebi

Jedan od volontera, Milan Trifunović, želi da djeci iz socijalno ugroženih skupina pruži priliku da iskuse neke od malih radosti koje su većini svakodnevnica, a djeci sa margina društva predstavljaju luksuz.

„Taj osjećaj da možeš nekome pomoći i promijeniti pogled na svijet te motiviše da budeš tu i volontiraš. Djetinjstvo treba da bude sretan period a ne period kada su osnovna prava djeteta ugrožena. Nadam se da ću da budem dovoljno dobar uzor svome ‘mlađem bratu’ i da će mu druženje sa mnom pomoći u daljem razvoju jer mislim da ću sigurno i sebe da gradim kroz volontiranje na ovom programu “, smatra Trifunović.

Milan Trifunović
Milan Trifunović (foto: Udar/M.Husić)

Mladi iz Brčko distrikta koji žele da daju svoj doprinos u ovom mentroskom programu i postanu Stariji brat/sestra i dalje imaju priliku da se prijave za učešće. Svoje prijave mogu da pošalju putem maila na: omladinskicentarvermont@gmail.com.