U Budvi počeo prvi pravosudni forum o rodnoj ravnopravnost na zapadnom Balkanu

467

Počeo je prvi Pravosudni forum o rodnoj ravnopravnosti i zapadnom Balkanu, koji se održava danas i sutra u Budvi, Crna Gora, saopćeno je.

Forum je okupio sudije Evropskog suda za ljudska prava i sudije i stručnjake iz regiona kako bi razgovarali o ključnim načelima rodne ravnopravnosti uspostavljenim praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Učestvuju i predsjednik Evropskog suda Robert Spano te komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

Forum je organizovao AIRE centar uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

– Obuke o rodnoj ravnopravnosti, međusobna saradnja i razmjena dobrih praksi među sudijama u regionu su ključni za ostvarivanje rodne ravnopravnosti – rečeno je na otvaranju ovog skupa.

Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, kazao je da sudije imaju važnu ulogu u odupiranju stereotipima, razbijanju predrasuda i razvoju svijesti o rodnoj ravnopravnosti.

– Svi mi na taj način doprinosimo ostvarenju rodne ravnopravnosti koja je od ključnog značaja za funkcionisanje demokratije i dobrog upravljanja, kao i za unapređenje dobrobiti za sve – njegove su riječi.

U uvodnom obraćanju, Dunja Mijatović, komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava, naglasila je da će nasilje nad ženama, uključujući nasilje u porodici, „postati pošast prošlosti samo ako zajedno radimo na suzbijanju strukturne i intersekcionalne diskriminacije i ostvarenju rodne ravnopravnosti“.

– U vremenima velikih izazova koji dalje pogoršavaju nasilje i diskriminaciju s kojom se žene i djevojčice svakodnevno suočavaju, Istanbulska konvencije ostaje naš svjetionik u iskorjenjivanju ove pojave, osporavanjem patrijarhalnih stavova koji je omogućavaju, osiguravanjem zaštite žrtava i kažnjavanjem učinilaca i jačanjem svijesti o njenom efektu na žene i djevojčice, kao na društvo u cjelini – dodala je komesarka Mijatović.

Forum je pružio priliku sudijama i pravnim stručnjacima da govore o rodnoj ravnopravnosti, rodno zasnovanom nasilju i nasilju u porodici, kao i o primjeni prakse Evropskog suda za ljudska prava u regionu.

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za zapadni Balkan AIRE centra, navela je da rodna pristrasnost i rodni stereotipi, koji su prisutni i u pravosuđu, utiču na mogućnost žena da ostvare svoja prava pred sudovima u regionu.

– Osim rasprave o praksi Evropskog suda za ljudska prava, važno je raditi i na promjeni stavova prema ulogama muškaraca i žena u društvu, a posebno unutar pravosuđa, kako bismo uistinu osigurali učinkovitu zaštitu ljudskih prava – dodala je direktorica Braithwaite.

Forumu je prisustvovao i Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, naglašavajući da je Crna Gora, kao buduća članica Evropske unije, u cijelosti posvećena jačanju vladavine prava.

– Jedan od temelja pravedne države jeste ostvarivanje istinske rodne ravnopravnosti. Naša vizija je moderno i prosperitetno društvo koje poštuje i na jednak način tretira sve svoje građane i građanke” – dodao je Abazović.

Zamjenik britanske ambasadorke Steve Arrick je kazao da svi znamo da je širom zapadnog Balkana praksa izricanja kazni za rodno zasnovano nasilje nedosljedna.

– Često se uzima u obzir i širok spektar olakšavajućih okolnosti, što dovodi do nižih kazni za počinioce. Rezultat je pravosudni sistem koji ne djeluje kao dovoljno jak faktor odvraćanja od rodno zasnovanog nasilja – naveo je Arrick.

On dodaje da je Ujedinjeno Kraljevstvo sklopilo partnerstvo s AIRE centrom „kako bismo sagledali načine na koje možemo da podržimo pravosudni sistem tako što ćemo izgraditi bazu dokaza, uključiti najbolje prakse i omogućiti razmjenu iskustava između kolega iz pravosuđa širom zapadnog Balkana“.

Slobodan Šarić, savjetnik za vladavinu prava u projektu Pravna reforma za ekonomski razvoj na zapadnom Balkanu – GIZ GmbH, navodi da je projekat GIZ “Pravna reforma za ekonomski razvoj” u saradnji sa Vijećem Evrope i sačinio Smjernice za rodno odgovorni pristup presuđivanju u predmetima rodno zasnovanog nasilja.

– Ovaj dokument će pomoći sudijama u usvajanju rodno odgovornog pristupa u svom radu i obezbijediti da zakone tumače u skladu sa suštinskim pojmovima ravnopravnosti i međunarodnih ljudskih prava – dodao je Šarić.

Tokom drugog dana Foruma, sudije će imati priliku da razgovaraju o osnivanju regionalne mreže u čijem fokusa rada će biti rodna ravnopravnost.