U Cetinju otvorena izložba o stradanju Roma u Prvom svjetskom ratu

1122
Foto: Cetinjski list

U Narodnoj biblioteci „Njegoš“ u Cetinju ove sedmice je otvorena izložba fotografija i dokumenata posvećena stradanju Roma u Prvom svjetskom ratu.

Autor postavke je dr. Dragoljub Acković, a ona obuhvata arhivsku građu od oko dvije stotine pedeset fotografija, te brojna dokumenta iz perioda Velikog rata, 1914-1918. godine.

Organizator izložbe je Demokratski romski centar iz Podgorice uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport i mlade Prijestonice Cetinje, a suorganizator je Zanatska zadruga „Plamen” iz Podgorice.

Acković je kazao da se o genocidu nad Romima malo zna, a ova izložba pokazuje da su živjeli veoma teško, i da su imali „poseban tretman”. Tačan broj žrtava Roma teško je utvrditi.

Nekoliko desetina hiljada je oficijelna procjena koja je veoma loša. Mislim da je mnogo, mnogo više Roma stradalo naročito na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Kakav je odnos bio prema Romima pokazuju brojne fotografije od kojih se na nekima vidi kako stoje prema Romima sa isukanim bajonetima – kazao je autor izložbe.

Fotografije otkrivaju veliku ljudsku dramu i tragediju romskog naroda, ali i „pričaju“ priču o njihovom životu, kulturi i tradiciji, objasnio je direktor Demokratskog romskog centra Ivan Toskić.

Govorili smo o našim karakternim osobinama, kakvi smo mi ljudi. Ljudi koji jednostavno ne mrze nikoga, a ljubav se vraća. Mi smo zahvaljujući tome opstali. Kroz sve egzoduse i sve probleme koje smo imali kroz našu istoriju, mi smo ipak opstali. Sada u svijetu živi preko trideset miliona Roma – kazao je Toskić.

(portal-udar.net)