U Crnoj Gori smanjeni porezi na gorivo, brašno i ulje, a povećani na cigarete. U BiH još ništa na vidiku.

488
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Parlament Crne Gore je prije dva dana donio niz odluka koje za cilj imaju  da olakšaju život stanovništva usljed posljedica rata u Ukrajini i velike ekonomske krize koje je nastala.

Kako javljaju agencije, u Crnoj Gori će gorivo pojeftiniti za više od 20 eurocenti po litru, a privremeno će biti ukinut ili smanjen porez na dodanu vrijednost na osnovne životne namirnice nakon što je Skupština usvojila izmjene zakona o tome.

Izmjene Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatnu vrijednost je pripremila prethodna vlada, a nova je ostala pri gotovo istim predloženim rješenjima.

Predviđeno je smanjenje akciza na gorivo do 50 posto, privremeno ukidanje PDV-a na brašno i jestivo ulje, te smanjenje na sedam posto PDV-a na so.

Nove cijene goriva se očekuju u ponedjeljak ili utorak.

Dio zastupnika je izrazio sumnju da će građani imati koristi od nižeg PDV-a na osnovne namirnice, jer smatraju da trgovci neće smanjiti cijene.

Skupština je odlučila da se poveća cijena paklice cigareta za desetak eurocenti od 1. juna tako da se očekuje da se bar malo amortizuje udar na budžet usljed ukidanja PDV-a na dvije ključne životne namirnice.

Bosna i Hercegovina je bila među prvim zemljama u Evropi u kojoj su zvanično predložene izmjene poreskih opterećenja nakon početka rata u Ukrajini. Predstavnički dom parlamenta BiH je čak donio odluku o privremenom ukidanju akciza na gorivo, međutim verifikacija toga nikada nije urađena u Domu naroda. Zanimljivo je razmišljanje jednog o poslanika SNSD-a iz Doma naroda, stranke koja je prvobitno u Predstavničkom domu podržala odluku o ukidanju akciza, da bi ukidanje akciza na gorivo onemogućilo ponjenje budžeta, a da bi veliku korist od toga imali državljani susjednih država. Naime, po ovom stavu, izrazito jeftino gorivo bi dodatno motivisalo ljude iz država koje okružuju BiH da pune benzin i dizel u BiH, a to bi moglo značiti i do trećine ukupnog prodatog goriva u BiH. Kada je u pitanju PDV na životne namirnice, kako su na medijima isticali političari i ekonomski stručnjaci, strateški ekonosmki i politički pravac BiH je unificirana stopa PDV-a.

Najvišu generalnu stopu PDV-a u Evropi imaju Mađarska, Danska i Švedska, 25 posto, a najnižu Luksemburg 15 posto. BiH ima stopu od 17 posto, a zanimljivo je da nižu imaju takođe dvije visokorazvijene zemlje – Njemačka i Španija sa po 16 posto.

Teško je očekivati da će BiH brzo smanjiti porezna oterećenja odnosno uvesti diferenciranu stopu PDV-a. Objektivni razlog je što je države „zarobljena“ usljed političkih i etničkih neslaganja koje očigledno nose primat nad ekonomskim pitanjima. Ali ne treba zanemariti i razlog da veći dio vlasti nema osjetljivost prema sve većem osiromašenju naroda jer im plate vlasti i državnih službi omogućuju dobru egzistenciju, čak i u budućnosti ako izgube vlast. A prihodi od poreza prevashodno idu u državne plate.