U Doboju održan sajam nacionalnih manjina

1763
Foto: Udar

U organizaciji Saveza nacionalnih manjina regije Doboj, proteklog vikenda održan je šesti Sajam nacionalnih manjina regije Doboj.

Sajam je otvorio potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, istakavši da su razlike nešto što nas spaja i da su ovakve manifestacije u interesu svih u Republici Srpskoj.

„Nadam se da će saradnja promovisanja u različitosti, ali u zajedničkom druženju i uvažavanju biti i dalje predmet naših života i rada institucija i da ćemo svakog dana doživjeti neku novu vrednost i neki novi kvalitet u Republici Srpskoj“, izjavio je Stevandić.

Na ovom sajmu učestvovalo je osam Kulturno umjetnickih društava i 25 udruženja iz Bosne i Hercegovine, od kojih dva romska: Romska djevojka iz Prnjavora i UŽR Bolja Budućnost iz Tuzle.
Udruženje Romska djevojka-Romani ćej iz Prnjavora, predstavilo se ručnim radovima, dekupaž i radom na staklu, dok se udruženje iz Tuzle, predstavilo promotivnim materijalima o diskriminaciji, političkoj participaciji i drugim aktivnostima koje ova organizacija sprovodi..

Na sajmu su bile dodjeljene i zahvalnice za učeće, a dodjelio ih je Dragan Marković predsednik Saveza Nacionalnih Manjina regije Doboj. Pored zahvalnica, dodjeljena je i Nagrada za najbolji štand, koja je pripala Udruženje žena Romkinja Bolja Budućnost iz Tuzle.

„Ovo je prvi put da smo na Sajmu nacionalnih manjina u Doboju. Nisam očekivala da ćemo osvojit prvu  nagradu. Bilo je još ljepo uređenih stolova, ali neću kriti da mi je drago da smo ipak mi pobjedili“, izjavila je Indira Bajramović predsednica Udruženja.

Na Sajmu je bio i Načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti u Opštini Prnjavor, Ljubiša Šikarac, te rekao da mu je drago što je imao priliku biti prisutan na ovom događaju, s obzirom da je i Prnjavor grad koji je poznat po velikom broju nacionalnih manjinama.
„Ovo je bil prilika da promovšemo i Festival nacionalnih manjina koji se održava svake godine i u Prnjavoru, a koji se tradicionalno organizuje zadnje subote u julu“, rekao je Šikarac.

Ove godine, održavanje sajma su podržali Ministarstvo za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Misija OSCE-a u BiH i Grad Doboj.

(portal-udar.net)