U Doboju održan sedmi Sajam nacionalnih manjina

Kao i predhodnih godina, i na ovogodišnjem Sajmu su posjetitelji mogli naučiti nešto novo o nacionalnim manjinama koje su njihove komšije i sa kojima žive zajedno.

1661
Foto: Udar

U organizaciji Saveza nacionalnih manjina Regija Doboj, ove godine je održan sedmi po redu Sajam nacionalnih manjina, gdje je učestvovalo skoro 30 organizacija, koje su pokazale svoja kulturna i umjetnička dostignuća.

Posjetioci sajma su imali priliku da vide razne publikacije o nacionalnim manjinama, probati makedonski ajvar, domaći med, te mnoge druge  specijalitete nacionalnih manjina, ali i kupiti izrađeni ručni nakit, ili dekupaž sa romskim motivima kao i mnoge druge radove i predmete vezane za promociju nacionalnih manjina.

Foto: Udar

Pjesme i igre na Sajmu nije manjkalo, a to su nam pokazala svojom izvedbom kulturno-umjetnička društava Plesni studio Wolf Doboj i Plesni studio Stanari, gdje su posle svake izvedbe, dobili ogroman aplauz od publike koja je sa oduševljenjem sve to pomno posmatrala.

Pored igara koje su predstavile slovenska, crnogorska i makedonska nacionalna manjina, tu su bile i igre tradicionalne za dobojski kraj, pa su gosti uživali u igrama koje je izvelo Kulturno umjetnicko društvo „Ozren Karanovac“. Ovog puta, romska nacionalna manjina se predstavila recitovanjem pjesama, gdje su djeca iz Brčkog recitovala pjesmice na romskom i lokalnom jeziku.

Dragan Marković, predsednik Saveza nacionalnih  manjina regije Doboj, rekao je kako se nada da će ovakvih manifestacija biti više na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Marković je na Sajmu dodjelio tri nagrade za najljepše uređen štand. Prvo mjesto osvojilo je Udruženje „Romska djevojka-Romani ćej“ iz Prnjavora, a štand je bio uređen dekupaž radovima sa romskim motivima koji su jedinstveni u BiH i regiji.

Predsjednica ovog Udruženja, Snjažana Mirković, rekla je za Udar kako je ponosna što je neko prepoznao rad Udruženja i žena koje su članice, kojima se posebno zahvalila.

Snježana Mirković (Foto: Udar)

Mi smo željeli kroz ove radove da pokažemo romsku kuturu i da skrenemo pažnju svih gostiju i učesnika sajma da smo mi Romkinje jednako vrijedne paženje kao i svi drugi građani i građanke Bosne i Hercegovine i da imamo jako bogatu kulturu koju možemo na jednom od ovakvih manifestacija pokazati – rekla je Snježana.

Drugo mjesto za najuređenij štand osvojilo je udruženje „Pčelarstvo Kutlić“ iz Usore, a treće Jevrejska opština Doboj.

Da su Jevreji u Bosni i Hercegovini već oko 500 godina, a na teritorijji Doboja oko 150 godina, rekao nam je podpredsjednik Jevrejske opštine Doboj, Dario Atijas, dodavši da Jevrejski kulturni centar sa Sinagogom, postoji u Doboju od 2003. godine, to je prva sinagoga  na balkanu koja je izgradjena nakon drugog svjetskog rata.

Kao i predhodnih godina, i na ovogodišnjem Sajmu su posjetitelji mogli naučiti nešto novo o nacionalnim manjinama koje su njihove komšije i sa kojima žive zajedno.

(portal-udar.net)