U Doboju se sumnja na zloupotrebu glasova Roma, traži se poništenje izbora

Ranije je Udar pisao o zloupotrebi romske zajednice u izborne svrhe, kada je porodica Hašimović iz Tuzle postala žrtva izbornih malverzacija

637

Nakon izbora 15. novembra pristigao je veliki broj žalbi na regularnost izbora u Doboju.

Sumnja se na zloupotrebu glasova a zanimljivo je da se među onima čija su biračka prava navodno iskorištena za ovu prevaru nalaze i Romi.

Dobojski socijalisti (SP) od CIK-a traže da se ponove izbori u Doboju zbog zloupotrebe glasova.

Vedran Gligorić, predsjednik Izvršnog odbora SP Doboj rekao je da oči bodu rezultati pojedinih političkih subjekata ostvareni na proteklim lokalnim izborima.

On je 15. novembra izborio novi mandat u lokalnoj skupštini, ali ga isti, kaže, ne zanima jer ne želi biti odbornik koji je mandat osvojio na izborima koji su pokradeni.

Po prvi put nakon lokalnih izbora čije ponavaljanje osim socijalista traže i PDP, SDS, DNS i Narodni pokret “Banjaluka zove” javnosti se obratila i Koalicija SDA – SBiH – HB koja navodi da je od CIK-a također zatražila poništavanje izbora održanih 15. novembra jer isti ne odražavaju volju većine građana Doboja.

U saopštenju koje je potpisao Senahid Spahić, nosilac liste ove koalicije između ostalog se navodi i da su zabrinuti zbog izostanka reakcije nadležnih organa u slučajevima “zloupotrebe loše ekonomske situacije građana, naročito bošnjačke i romske populacije u cilju kupovine glasova”.

Ranije je Udar pisao o zloupotrebi romske zajednice u izborne svrhe, kada je porodica Hašimović iz Tuzle postala žrtva izbornih malverzacija.

Podsjetimo, Daniela Hašimović našla se na listi kandidata HSP-a bez njenog znanja, nakon što joj je ponuđen novac za podršku kandidatu Edinu Kurtiću, o čemu je Tužilaštvo TK formiralo predmet.

(portal-udar.net)