U Donjoj Gradini obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida

650
Predstavnici romskih organizacija u D. Gradini

Polaganjem vijenaca i cvijeća u Spomen području Donja Gradina kod Kozarske Dubice  predstavnici romskih udruženja iz Kaknja, Tuzle i Gradiške su obilježili Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida.

Na mjestu stradanja, Srba, Jevreja, Roma, antifašista i drugih, u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj je tadašnja NDH pokopala oko 40 hiljada Roma ubijenih na najstrašnije načine. Većina su bili djeca, žene i starci.

Sead Biberovic  iz Kalesije kaže da  svake godine dolazi u Spomen područje Donja Gradina da da bi se odala počast romskim žrtvama stradalim u Drugom svjetskim ratu i da se poruči da se  takvo zlo ne smije nikada ponoviti.

’’Skoro svaka romska porodica u BiH imala je po jedonog ili više staradalih članova u Drugom svjetskom ratu. I zato  dolazimo ovdje da im odamo počast i da prenesemo mladim pokoljenjima da i oni znaju šta se dešavalo našem romskom narodu i  kroz kakve strahote su prošli’’, kaže Biberović.

Predsjednik Saveza Roma Republike Srpske Aleksandar Mašić je podsjetio da je nedaleko od Donje Gradine u mjestu Uštice, na jednom mjestu ubijeno i pokopano oko 20 hiljada Roma, a samo preko rijeke Save na drugoj obali je bio zloglsani koncentracioni logor Jasenovac

„Naš narod je bio zvjerski ubijan. To su bili nedužni ljudi, i to uglavnom žene, stariji  i djeca. Zato je naša dužnost kao njihovih sunarodnika i potomaka, da ih se sjećamo i da im odamo dužnu počast“,  naglaso je Mašić. On je istako da romska udruženja s puno poštovanja obilježavaju 2. avgust, kao i ostale datume važne u istoriji Roma, kao što je 8. april Međunarodni dan Roma. Mašić je naglasio da su danas, 1. avgusta dan ranije došli u Donju Gradinu kako bi   obilježili 2. avgust – Međunarodni dan sjećanja na stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu, jer mnoge romske porodice 2. avgust obilježavaju kao svoju slavu Aliđun, u krugu porodice.

„Iz tog razloga smo došli danas ovdje da odamo počast  svim našim stradalim sunarodnicima,  a sutra 2. avgusta ovaj dan ćemo obilježiti u krugu svojih porodica i prisjetiti se naših predaka koji su stradali samo zato što su bili Romi“, kazao je Aleksandar Mašić.

Nedžad Jusić predsjednik Udruženje Roma ’’Euro Rom’’ Tuzla kazao je da prema nezvaničnim  podacima riječ je o 500.000 romskih žrtava nevino ubijenih u tokom Drugog svjestkog rata.

„Jedan narod htio je da istrijebi drugi i da uništi romsku populaciju. Na našu sreću nisu uspjeli da nas unište i do dan danas smo opstali“, rekao je Jusić.

„Mi želimo da pošaljemo poruku svima bez obzira na vjeru i naciju da se ovo nikad više ne smije ponoviti i da smo svi mi ljudi od krvi i mesa, i da ne treba da  dijelimo  po boji kože i  zbog  toga ubijamo jedni druge samo zbog tih stvari’’ poručio je Nedžad Jusić.

Mujo Fafulić, predsjednik Centra za podršku Roma ’’Romalen’’ Kakanj je rekao da romska zajednica u Bosni i Hercegovini i zemljama u regiji i danas trpi posljedice koje su se desile  tokom Drugog svjetskog rata.

„Mogu poručiti onima koji su to učinili romskom narodu da mi Romi koji danas živimo nećemo zaboraviti naše sunarodnike. Nikad niko nije priznao ono što je uradio romskom narodu, jer smo mi kao narod bili nejaki. I danas smo maleni, ali želimo da čuvamo sjećanje na stradanje j Roma i da danas pričamo jasno i glasno o onome što se desilo romskoj zajednici tokom Drugog svjetskog rata“, naglasio je Fafulić.

Danijela Mašić kaže da su na pomen u Donju Gradinu došli i Romi iz Gradiške da odaju počast žrtvama fašističkog terora i svojim sunarodnicima Romima.

„Naši preci su ovdje stradali i želimo da se sačuva sjećanje na njih. Među nama postoji još starijih lica koji su preživjeli i sjećaju tih stradanja o kojima  su nam pričali. Isto tako je važno da i mi to prenesemo na našu djecu i omladinu“, kaže Danijela Mašič. Ona  je naglasila za portal Udar da se genocid nad Romaima ne smije zaboraviti i to mora ostati zapisano i upamćeno.

U noći između 2.i 3 avgusta 1944. godine nacisti su  u gasnim komorama ubili 2 897 Roma u logoru Aušvic. Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Europe, i obilježava se širom Europe. U Aušvicu će biri održan skup povodom Međunarodnog dana  sjećanja na stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu. Ovoj ceremoniji prisustvovaće i Dragoljub Acković, direktor Muzeja romske kulture i tradicije iz Beograda koji četiri decije  istražuje stradanje Roma i koji je do sada objavio više knjiga, naučnih radova i publikacija. Prema njegovim riječima kultura sjećanja je važna za romski narod i to je ono što se treba pronositi i na mlade geeracije. Acković priprema knjigu pod naslovom „Donja Gradina Aušvic Roma“ koja bi trebalo uskoro da ugleda svejetlost dana. Ova knjiga, koja će imati oko hiljadu strana, kaže Acković za medijue, biće doprinos očuvanju sjećanja na genocid na Romima u Drugom svjetskom ratu.

(Portal Udar)