U fokusu djelovanja Misije OSCE-a obrazovna prava romske nacionalne manjine

510

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, sa saradnicima, razgovarao je sa šefom Ureda Misije OSCE-a u Tuzli Damirom Gnjidićem i službenicom za obrazovanje Sabinom Nadžaković o saradnji ovih institucija, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Omerović je iskazao spremnost Ministarstva za aktivno sudjelovanje u realizaciji započetih aktivnosti i daljem unapređenju saradnje u području obrazovanja.

Zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, predstavnici Misije OSCE-a istaknuli su pravce buduće saradnje. Ona bi se, rečeno je ovom prilikom, odvijala kroz promovisanje pravilnika o načelima i postupku zaštite djece/učenika od diskriminacije i njenih pojavnih oblika na razini osnovnih i srednjih škola TK, što je rezultat zajedničkog rada Ministarstva i OSCE-a.

U fokusu djelovanja Misije OSCE-a biće i obrazovna prava romske nacionalne manjine. U fokusu je dalji rad na finaliziranju Nastavnog plana i programa za romski jezik sa osnovama romske kulture namijenjen učenicima Romima, te donošenje Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma na području Tuzlanskog kantona, navodi se u saopćenju.