U Goraždu u toku izgradnja stambenih objekata za romske porodice

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ističe da će kroz ovaj projekat biti riješen dugogodišnji problem sa smještajem romske populacije na području grada

1045
Foto/ FENA: Elma Geca

U goraždanskom naselju Podhranjen u toku je izgradnja stambenih objekata namjenjenih za smještaj romske populacije.

Projekat se realizuje u sklopu Programa stambenog zbrinjavanja romskih porodica državnog ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Krooz izgradnju dva objekta stambeno će biti zbrinute četiri od ukupno osam porodica koje žive na ovom lokalitetu.

Alisa Kratovac s nestrpljenjem očekuje useljenje u novi dom.

Osjećamo se jako lijepo, vrlo smo uzbuđeni i jedva čekamo novi dom. Ja kao majka koja školuje svoju djecu i želi svojoj djeci bolju budućnost, posebno sam sretna. Zahvaljujemo se gradskoj upravi i svim dobrim ljudima koji su omogućili i pomogli da se ovi objekti izgrade i tako nam pružili šansu za bolji život. Imat ćemo vodu i struju i živjet ćemo normalnim životom a ovo smo priželjkivali i željeli. Mi ćemo se truditi da ih održavamo i čistimo i da budu u najboljem redu – kaže Kratovac.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ističe da će kroz ovaj projekat biti riješen dugogodišnji problem sa smještajem romske populacije na području grada.

Te porodice imaju ukupno oko 50 članova a izgradnjom ovih objekata biće zbrinute četiri porodice sa  30 članova, i ostaju nam još četiri porodice za naredni period – ističe Ramović.

Podsjetio je da je ovaj projekat prošle godine apliciran prema državnom ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, po Programu  stambenog zbrinjavanja Roma koji žive na području grada Goražda.

Vrijednost projekta je 237.000 KM od čega je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH finasiralo projekat sa 200.000  KM, a Grad Goražde sa 37.000,00 KM. Drago mi je da ćemo konačno riješiti ovaj problem romske populacije, s tim da smo im otvoreno rekli da moraju čuvati ove objekte. Obećali su nam i ne želimo da se ovi objekti devastiraju. Znamo da već postoje i učenici iz ove populacije koji pohađaju školu i to nam je bio dodatan motiv da ovo realizujemo, a Grad Goražde će biti vlasnik ovih objekata – kazao je gradonačelnik Goražda.

Radove na izgradnji stambenih objekata izvodi goraždansko preduzeće „Kaja Company“ a rok za završetak je 120 dana.

(FENA)