U Gradišci uskoro manifestacija Dan nacionalnih manjina

969

Na području opštine Gradiška strukturu stanovništva, pored tri konstitutivna naroda, čine i mnogobrojne nacionalne manjine, od koji je romska najbrojnija. Pored Roma, na području opštine živi i Crnogoraci, Poljaci, Ukrajinaci, Njemaci.

Opština Gradiška njeguje svoje bogastvo  različitosti, tako da i ove godine organizuje Dan nacionalnih manjina, koji će biti održan održan 15. septembra.

Predstavnici aktivnih udruženja, ove godine će sudjelovati na manifestaciji na način što će svaka manjina imati svoju kućicu sa štandom, a zainteresovanim posjetiteljima nudit će se domaće delicije svojstvene određenoj nacionalnoj manjini, a tu će te će biti i neizbježna tradicionalna nošnja.

U periodu od 1991. godine pa do sada, došlo je do velikih migracija stanovništva izazvanih ratnim i poratnim dešavanjima na području opštine, tako da se broj pripadnika nacionalnih manjina stalno mijenjao, ali je Gradiška i pored toga zadržala svoje veliko bogatstvo različitih kultura, koje s velikim ponosom pokazuje svake godine.

(potrtal-udar.net)