U Hrvatskoj se otvaraju centri igre i biblioteke igračaka za djecu koja odrastaju u teškim okolnostima

352
Foto: UNICEF

Dva nova Centra igre i biblioteke igračaka za djecu koja odrastaju u teškim okolnostima otvaraju se u februaru u Međimurskoj županiji u Hrvatskoj. Projekat je finansiran EU novcem, a dodatno je prilagođen za romsku djecu i porodice.

Pilot-program provodi se u sedam zemalja EU, a u sklopu programa “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj”, kojega provodi UNICEF s 11 partnera, želi se osigurati dječji pristup osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja te usluge brige o djeci.

Usmjeren je prvenstveno na djecu s teškoćama, onu koja žive u osjetljivom porodičnom okruženju te pripadnike nacionalnih manjina.

Provodi se u sedam međimurskih općina, gdje čak 40 posto djece u dobi od tri do šest godina nije uključeno u predškolski odgoj. Kroz saradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u tri područja: integrirane usluge zaštite djece i podrške porodicama, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

Novootvoreni centri igre, uz već postojeći, mjesta su za neformalno obrazovanje djece i učenje kroz igru. Kroz centre igre i knjižnice igračaka obuhvatit će se više od 450 djece, zaposlena su tri obrazovna stručnjaka, a kako bi se aktivnosti dodatno prilagodile i za porodice romske nacionalne manjine, dio tima su i tri romska asistenta.

Igračke i knjige namijenjene novim lokacijama ovih se dana katalogiziraju u praktikumu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta, Odsjek u Čakovcu koji je, ususret novoj akademskoj godini, opremljen inkluzivnim didaktičkim materijalima i vrtićkim namještajem.

Uz aktivnosti u centrima organizirane su i tri pomno osmišljene edukacije za 55 stručnjaka iz područja ranog predškolskog odgoja i obrazovanja iz raznih vrtića.

Stručnjaci su učili o važnosti društvene pravde, uvažavanja različitosti, razvoja inkluzivne svijesti te prevladavanja predrasuda i stereotipa u radu s djecom predškolske i rane osnovnoškolske dobi.

“Izuzetno je važno doprijeti do najranjivije djece i omogućiti im da ostvare svoj puni potencijal. Provedbom pilot-programa EU ‘Jamstvo za svako dijete’ želimo povećati broj djece uključene u predškolski odgoj, omogućiti da više djece s teškoćama u razvoju ima pristup uslugama koje su im potrebne, osnažiti više roditelja vještinama koje su im potrebne da bi bili spremniji u roditeljskoj ulozi”, izjavila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo.