U humanitarnom naselju Prutače, otvoren Dnevni centar

U rad Dnevnog centra Prutače, bit će uključeno svih 60 učenika IX Osnovne škole, a radionice će biti raspodjeljene po uzrastima od 7 do 10 godina i od 10 do 15 godina

1739
Foto: OC Vermont

Juče je u humanitarnom naselju Prutače kod Brčkog, zvanično otvoren Dnevni centar. Iz Omladinskog centra „Vermont“, koji je pokrenuo inicijativu otvaranja Dnevnih centara na području Brčko distrikta, kažu da ovim potezom nastoje podignuti svijest o potrebama stanovništva u Prutačama i važnosti obrazovanja s akcentom na marginalizovane grupe.

O problemima sa kojima se suočavaju, kako mladi tako i oni stariji stanovnici ovog naselja, često smo pisali. Ovo sada, jedna je od rijetkih pozitivnih priča iz ovog brčanskog naselja.

Većinu stvari koje radimo u Dnevnom centru u Brčkom, radimo i na Prutačama. Radimo iste radionice sa psihologom, učiteljima i volonterima. Dnevni centar Prutače je nastavak ovog centra iz Brčkog, a naš cilj je bio da pokažemo kolika je potreba za tim centrom na Prutačama, gdje ima puno više djece koja ne idu u škole i tu je najveća potreba da njih dovedemo u Dnevni centar. To je motivacija da djeca krenu u školu, a oni koji već idu, da im damo podršku u učenju i školskim obavezama. Tačnije, da na neki inovativan način djecu sa margina socijalizujemo i uključimo u društvo”, rekla je Ferida Mešković, koordinatorica  Dnevnog centra.

Dnevni centar će djeci iz ovog naselja pružati usluge kreativnog, edukativnog, rekreativnog i inkluzivnog karaktera. Također, kako saznajemo, djeci su obezbjeđeni i redovni obroci kao i pomoć u savladavanju školskog gradiva sa kojim imaju problema.

Stručno osoblje škole na Prutačama, pozdravlja ovu inicijativu, te naglašavaju bitnost rada i sa roditeljima. 

Dnevni centar bi im zasigurno olakšao život i obrazovanje, jer znamo iz kakvih porodica dolaze. Nadamo se da će i roditelji biti uključeni u taj rad, jer znamo da su roditelji mahom nepismeni, što predstavlja dodatni problem“, rekla je Sabina Ikanović. pomoćnica direktora IX Osnovne škole Maoča.

U rad Dnevnog centra Prutače, bit će uključeno svih 60 učenika IX Osnovne škole, od kojih su najbrojniji Romi, a radionice će biti raspodjeljene po uzrastima od 7 do 10 godina i od 10 do 15 godina.
Ova inicijativa će sigurno donijeti pozitivne promjene u ovom naselju. Vjerujemo i da će podstaknuti druge ljude da se uključe u riješavanje problema u ovom naselju, kojih ima za svaku instituciju u Brčko distriktu.

(portal-udar.net)