U Kaknju obilježen Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka

Cilj ovog okupljanja je bio podizanje svijesti o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade, kao i pružanje podrške djeci i njihovim roditeljima

1539
Foto: Udar

Na inicijativu Udruženja OKC Kakanj, u ovoj općini je po prvi put ove godine obilježen 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, u znak solidarnosti i podrške za kakanjsku i svu drugu djecu.

Uz podršku Općine Kaknj, ovo udruženje realizovalo je mini kampanju i dva dana aktivizma pod nazivom: Otvori oči, djeca su naši sutrašnji sudci, koju su zajednički realizovali članovi i volonteri Udruženja i neformalna grupa učenika STŠ Kakanj.

Na manifestaciji su se  pridružili mladi, učenici kao i mnogobrojni građani. Najmlađi su ostavljali svoje crteže i poruke ispisane na papirićima. Okupljenima na trgu, kao znak ohrabrenja, dijeljene su zlatne vrpce, a puštani su i zlatni baloni.

Cilj ovog okupljanja je bio podizanje svijesti o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade, kao i pružanje podrške djeci i njihovim roditeljima.

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka (ICCD) je globalna surađivačka kampanja osnovana na podizanju svijesti o dječijem raku, te istraživanje, podrške djeci i adolescentima sa rakom, preživjelima i njihovim porodicama.

Osim podizanja svijesti, ova kampanja je bila prilika da se pozovu svi oni koji mogu i novčano pomognu u liječenju djece oboljele od raka.

(portal-udar.net)