U Kaknju otvorena prva biblioteka igračaka u BiH

Svi predškolci iz Kaknja će moći koristiti igračke iz biblioteke, a osim u prostorijama biblioteke igračke će moći posuditi i ponijeti kući

1249
Foto: Općina Kakanj

Općina Kakanj dobila je prvu biblioteku igračaka u BiH. Ovaj zanimjiv projekat realizovao je Centar za podršku Roma iz Kaknja u sklopu Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Mladost Kakanj.

Svi predškolci iz Kaknja će moći koristiti igračke iz biblioteke, a osim u prostorijama biblioteke igračke će moći posuditi i ponijeti kući.

„Sva djeca, bez obzira jesu li romske nacionalnosti će moći koristiti ove igračke“, rekla je Zemina Vehabović, predsjednica Centra za podršku majkama „Nada“.

Biblioteka igračaka je inovativan pristup ranom rastu, razvoju i učenju djece uzrasta od 0 do šest godina. Riječ je o igračkama koje su obrazovnog karaktera i koje su bezbjedne u svakom pogledu.

“Oduševljen sam inovativnošću ovog projekta koji je uistinu pravi resurs koji treba u budućem periodu još više osnaživati i širiti kako bi bio od koristi generacijama mališana koje dolaze. Zahvaljujem se donatorima – Evropskoj uniji i Romskom edukativnom fondu, a mališanima želim da kroz Biblioteku igračaka dožive puno sretnih trenutaka i da puno toga nauče”, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

119 djece iz Kaknja ove godine ostalo je na listama za čekanje za vrtić. Na ovaj način pružena im je mogućnost da i oni budu dio najmlađe zajednice.

„Na ovaj način pružamo mogućnost svoj djeci Kaknja da makar na trenutak osjete šta znači biti u vrtiću, šta znači taj predškolski odoj, igra sa drugarima i naravno uz dobro izabrane didaktičke igračke razvijaju svoju motoriku, intelektualne sposobnosti i sve ostalo“, rekla je Helmina Murtić, direktorica za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“ Kakanj.

Ovaj inovativan projekat omgućiti će romskoj djeci zdrav i kvalitetan razvoj a namjenjen je i svoj djeci.

„Uglavnom igračke su eko igračke, edukativnog karaktera, didaktičke, nešto što razvija psio-fizičke sposobnosti kod djece“, rekao je Mujo Fafulić, predsjednik Centra za podršku Roma „Romalen“ Kakanj.

Biblioteka igračaka se realizira u okviru projekta “Povećanje mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlade Rome i Romkinje na području Zapadnog Balkana i Turske” a projekat je finansiran od strane Evropske unije i Romskog edukativnog fonda.

Partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine koje učestvuju u implementaciji ovog projekta su Udruženje Centar za podršku Roma “Romalen” iz Kaknja i Udruženje Roma “Euro Rom” iz Tuzle.

(portal-udar.net)