U Kiseljaku kod Tuzle otvorena izložba “Na marginama društva- priča Roma“

Ova izložba je također i način da se pokušaju razbiti predrasude i sterotipe. Radi se o izložbi od dvadest fotografija i priča koje na neki način daju pozitivnu sliku Roma u BiH

1287
Foto: Udar

Pod pokroviteljstvom OSCE Misije u Bosni i Hercegovini i u saradnji sa Centrom za postkonfliktne situacije u BiH, Fondacijom tuzlanske zajednice i UG „Artsinteza“,  u novoizgrađenom društvenom centru u Kiseljaku danas je otvorena izložbe „Na marginama društva – priče Roma“.

Izložba je osmišljena sa ciljem da pruži priliku pripadnicima romskih zajednica da podijele svoje priče i lična svjedočenja koja su u suprotnosti sa široko zastupljenim stereotipima i pogrešnim prcepcijama o Romima.

Svaka podijeljena priča je jedno svjedočanstvo o tome da se snovi i želje mogu ostvariti i da se preko iscrtanih margina, ipak može preći.

Ova izložba je za zajednicu kakav je Kiseljak, nešto više od izloženih fotografija i ispričanih priča. To je mjesto u kome živi najbrojnija populacija Roma u Tuzli. To je zajednica koja ulaže ogromne napore da svojim sugrađanima Romima omogući ostvarivanje svih njihovih prava. Zajednica koja zajedno sa nevladinim  partnerskim organizacijama radi na rješavanju niza prisutnih problema romske populacije u svim oblastima socio-ekonomskim, zdravstvenim, obrazovnim, kulturnim. To je zajednica u kojoj se godinama radi na rješavanju svih onih pitanja koja ova izložba stavlja pred nas – istakla je Mirjana Tahirović, predsjednica Udruženja „Artsinteza“ Tuzla.

Dodala je i da je Kiseljak mjesto koji ima svoje Rome i njihove priče, njihove uspjehe i stremljenja ka boljem. Zato je ova izložba, kaže ona, za sve koji će je vidjeti, ne samo viđenje fotografija i čitanje priča, ona je stvarna, ona se ovdje živi.

Ova izložba je također i način da se pokušaju razbiti predrasude i sterotipe. Radi se o izložbi od dvadest fotografija i priča koje na neki način daju pozitivnu sliku Roma u BiH.

Fotografije je uradila  grupa od pet fotografa među kojima je i jedan Rom: Aldin Fafulović (BiH), Mirko Pincelli (Italija), Armin Durgut i Vedran Živković (BiH), te Brad Hobbs (Engleska). Ujedno pored ove izlož jebe je izdata i jedna knjiga koja obuhvata iste priče i fotografije, obzirom na uspijeh i dobro iskustvo, radit će se i drugo izdanje knjige – istakla je Svjetlna Mujezinović, službenica za ljudska prava u uredu OSCE-a u Tuzli.

Oni su  Rome upoznavali u njihovoj svakodnevnici, ne veseloj i ohrabrujućoj, opterećenoj teškim uslovima življenja. Vremenom su otkrivali,  koliko ljudskosti, topline, hrabrosti i nadarenosti kriju u sebi.

Izložba će biti postavljena do 05. septembra 2019. godine u Društvenom centru “ Kiseljak“.

(portal-udar.net)