U Lukavcu odlaganje sumnjivog materijala u blizini romskog naselja

867

Iz Mjesne zajednice Poljice Gornje u Lukavcu obavijestili su javnost o uočenoj aktivnosti odlaganja zemlje sumnjivog sadržaja na lokaciji Svatovac – izletište Mramor.

Kako je za Udar istakao predsjednik Mjesne zajednice Amir Murgić, sporna zemlja, odnosno šljaka, potiče iz Termoelektrane Tuzla. Ona, kako tvrdi, nije prošla nikakvu analizu te se ne zna da li sadrži hemijske supstance opasne za zdravlje lokalnog stanovništva.

Cijeli slučaj predsjedniku ove mjesne zajednice prijavili su stanovnici romskog naselja Svatovac, kojima je zemlja fizički ometala prolaz do njihovog naselja.

Napominjem da se u blizini nalazi izvorište “Ugar” i izvorište pitke vode za Romsko naselje Svatovac. Romi su tu najugroženiji jer je odlagalište te sumnjive zemlje njima pred vratima – kazao je Murgić.

Također su napomenuli da ih niko od nadležnih Općinskih službi nije kontaktirao, ili od strane firmi koje izvode radove, da nisu informisani o tome ko odlaže i šta, i po čijem odobrenju.

O ovom slučaju obaviještena je PU Lukavac, od koje je zatraženo da sačine izvještaj po čijem nalogu i odobrenju se vrši odlaganje zemljišta ili druge vrste otpada na ovom lokalitetu – izletištu.

Također, na protokol nadležnih općinskih službi, kao i kantonalnih inspekcija, dostavljen je zahtjev za izuzimanje uzoraka nepoznatih supstanci i provođenje istrage o pomenutom događaju.

Iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH kazali su za Udar da nemaju saznanja o navedenom.

Zemlja iz iskopa iz Termoelektrane Tuzla (lokalitet Bloka 7), odlaže se na lokaciji budućeg gradskog Groblja Drežnik, za šta je JP Elektroprivreda BiH osigurala saglasnosti Grada Tuzla, a što će pomoći i pri formiranju same lokacije Groblja – rečeno nam je iz ovog preduzeća.

(portal-udar.net)