U Lukavcu otvoren Centar za ranu intervenciju djece sa teškoćama u razvoju

1635
Foto: World Vision BiH/Facebook

U Bistarcu kod Lukavca upriličeno je svečano otvorenje Centra za intervenciju djece sa teškoćama u razvoju, gdje će više od stotinu djece konačno dobiti adekvatne uvjete za tretman.

Centar „Budi Mali svijet“, primit će ukupno 130 djece s područja tuzlanske regije, dok će s djecom  raditi deset stručnjaka – defektolozi svih usmjerenja, logopedi i socijalni radnici.

Za ideju pokretanja  ovakvog centra u Lukavcu zaslužna je  organizacija World Vision Bosne i Hercegovine koja je u partnerstvu s Rotary Club-om BiH rezultiralo adaptaciji moderno opremljenim i potpuno funkcionalnim Centrom za ranu intervenciju djece s teškoćama u razvoju.

Naša organizacija  posvećena je radu s djecom, a naročito radu s ranjivom kategorijom djece. Ono što na je  spotaklo da se pridružimo zajedničkoj viziji da Tuzlanska regija dobije jedan ovakav centar, zapravo je i bila ideja za potrebu rane detekcije-rehabilitacije, rekla je Anesa Muhović, program menadžerica u World Visionu BiH.

Edin Delić, načelnik općine Lukavaca, rekao je kako je Općina ustupila područnu školu na korištenje, a novac za adaptaciju prostora prikupljali su skoro godinu dana:

-Ono što me danas čini sretnim nije ono što vidimo, nego ono što će tek biti za 5 do 10 godina – a to je da će ovo zasigurno postati regionalni centar, rekao je on.

Majka korisnika jednog djeteta iz Gračanice, rekla je kakao za nju ovaj Centar nije mali svijet, nego veliki svijet:

-Zahvaljujući ovom centru moj Emir je treći razred i odličan je učenik, a sada sam sigurna da će i buduće generacije koje dođu u ovaj centar biti podjednako uspješna, rekla je roditeljka.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 160.000.00 KM, a u ovom moderno opremljenom centru uz podršku i stručnog nastavnog osoblja, naći će se mališani od 8 do 11 godina s područja cijelog Tuzlanskog kantona.

(portal-udar.net)