U MZ Kiseljak otvoren prvi park za vježbanje na otvorenom

Denis Mujić, glavni koordinator projekta, rekao je da je glavni cilj ovog projekta ostvaren, a to je izgradnja prostora gdje će mladi ove zajednice imati priliku da se socijaliziraju oko jednog zajedničkog cilja

1618
Foto: Udar

Uz pomoć Tuzlanske fondacije i mještana, u centru MZ Kiseljak, otvoren je prvi Fitness park. Na oduševljenje mnogih građana, rekreativaca, starih i mladih, postavljen je kompleks sprava za vježbanje.

Vježbanje na otvorenom je besplatno i prilika je za sve ljubitelje sve popularnijeg street workouta, a za vježbanje u ovom parku, nije potrebna nikakva oprema, niti utezi. Vježba se uz pomoć vlastite težine, a pravo je zbog toga street workout privlačan svim uzrastima.

Ovo je jedan u nizu projekata koji je Lokalna grupa za razvoj MZ Kiseljaka sprovela, a posebno me raduje što je ovo zajednica koja zajedno sa svojim mještanima piše i realizuje projekte za dobrobit svih mještana. Također mogu reći da sam ponosan na sve te aktiviste mlade, stare i djecu  u ovoj zajednici, a posebno na svoje Rome koji se jednako bore za ljepši  i uredniji izgled Kiseljak. Tu će se građani moći družiti, razgibati i razmjenjivati iskustva – rekao je predstavnik MZ Kiseljak, Dragan Božić.

I mještani ovog najbrojnijeg romskog naselja na području Tuzlanskog kantona, iskazali su svoje zadovoljstvo.

Imamo sad nešto gdje se svi mogu besplatno trenirati, nema više izgovora- nemam novca, daleko mi je – ovo je fenomenalno, na otvorenom su sve sprave. Oduševljen sam. Mogu pohvaliti sve koji su sudjelovali u ovome projektu koji znači dosta za našu zajednicu. Hvala im – rekao je Elvis Osmanović.

Foto: Udar

Denis Mujić, glavni koordinator projekta, rekao je da je glavni cilj ovog projekta ostvaren, a to je izgradnja prostora gdje će mladi ove zajednice imati priliku da se socijaliziraju oko jednog zajedničkog cilja.

-Vodeći se tezom „U zdravom tijelu, zdrav duh“ mentalna i fizička dobrobit kojeg će ovaj projekat imati na zajednicu je neprocijenjiv. Kreiranje prilika gdje svi imaju prostor da se „probude”, da se zainteresuju za gimnastiku, za vježbu, da istražuju svoje tijelo, kao i kako povećati snagu, izdržljiost, mentalno i fizičku kondiciju. Svakako ovim projektom  riješavamo i problem kreiranja okruženja koje gaji predrasude, stereotipe te mogućnost razvijanja tendencija za rasprostranjenje govora mržnje – rekao je Denis.

Foto: Udar

U akciji koja je juče sprovedena učestovalo je oko dvadest mladih i starih koji su zajednički sproveli ideju kako bi doprinjeli svojoj mjesnoj zajednici. Financijsku  pomoć u ovom projektu pružila  je Fondacija tuzlanske zajednice.

(portal-udar.net)