U naselju Prutače kod Brčkog, Romi umiru zbog zaraznih bolesti?

Misija OSCE-a nastavlja u suradnji sa Referentom za romska pitanja, nastaviće lobirati i zagovarati na poboljšanju stanja ovog naselja u dogovoru sa zajednicom, što je zapravo i jedini način da se dopre do srži problema

2043
Foto: Udar

Stanovnici humanitarnog naselja Prutače, koje se nalazi u sklopu Mjesne zajednice Maoča na području Brčko distrikta BiH, ugostili su Predstavnike Institucija Brčko distrikta kao i službenike Misije OSCE-a iz terenskog ureda Brčko i Sarajevo. Kako je naš portal prethodno izvještavano, stanovnici ovog naselja susreću se sa gorućim problemima na koje ni Vlada Brčko distrikta nema konkretan odgovor.

Užasavajući higijenski i zdravstveni uslovi sa kojima se stanovnici Prutača svakodnevno suočavaju,  ovo naselje čine idealnim za širenje zaraznih bolesti.

Po nezvaničnim podacima do kojih je naš portal došao, u protekle 3 godine u ovom naselju od zaraznih bolesti preminulo je preko 100 osoba. 

Neupućenost  i neinformisanost o vlastitoj higijeni, kao i pasivnost institucija po riječima stanovnika, jeste jedan od osnovnih problema zbog kojih se dozvoljava širenje bolesti i neminovni smrtni slučajevi uzrokovani  nedostatkom ljekarskog tretmana.

 “Kada neko od nas ode doktoru, u 99 posto slučajeva nam prepišu recepte za lijekove koje moramo sami platiti. Vlada mora shvatiti da narod koji živi na Prutačama je siromašan, pojedini nemaju ni uslova za dnevni obrok. Kako onda da plate lijekove koje dobijaju kad su bolesni,  a da ne spominjem one koji  nisu zdravstveno osigurani”, rekla je za naš portal Nadamira Arnautović, stanovnica ovog naselja.

Predstavnici odjela za zdravstvo i ostale usluge  kao osvrt na ovu izjavu rekli su kako  Mjesne ambulante čine sve što je u njihovoj moći kako bi svim stanovnicima pružili jednake usluge. A kao rezultat ovog sastanka i diskusije,  Dr. Nihad Musić, te uposlenici Doma Zdravlja Brčko, u narednom periodu će obavljati terenske posjete na kojima će pored osvještavanja građana o važnosti lične higijene, obavljati i besplatne preglede.

Po riječima građana, policija Brčko distrikta nastavlja ostvarivati odličnu suradnju sa mještanima ovog naselja.  Iako nepostojanje spiska  korisnika humanitarnih stanova  predstavlja rupu u sistemu, što osobama koje migriraju kroz region omogućava nesmetano useljavanje i povremenu devastaciju stanova, policija trenutno radi na  usavršavanju internog policijskog spiska, kako bi zločine  uništavanja javne imovine mogli prema propisima i kazniti.

“Naša zajednica ima odličnu saradnju sa policijom, tu su da nas zaštite i izađu u pomoć kada kod ih zatrebamo, situacija na Prutačama nije odlična ali  zahvaljujući policiji, problemi i zločini koji se ovdje dešavaju su umanjeni” rekao je Elvis Ahmetović, mještanin  Prutača.

Misija OSCE-a nastavlja u suradnji sa Referentom za romska pitanja, nastaviće lobirati i zagovarati na poboljšanju stanja ovog naselja u dogovoru sa zajednicom, što je zapravo i jedini način da se dopre do srži problema.

(portal-udar.net)