U naselju Prutače uskoro otvaranje područnog vatrogasnog doma

Najbliža vatrogasna jedinica se nalazi na 25 kilometara udaljenosti od Prutača, pa je vrijeme intervencije vatrogasne jedinice bilo sporo zbog udaljenosti

999
Vatrogasni dom u Prutačama (Foto: Udar)

U romskom naselju Prutače u Brčko Distriktu, privode se kraju građevinski radovi na izgradnji područnog vatrogasnog doma. Pored Prutača, dva vatrogasna doma će biti stavljena u funkciju na područiju Bijele i Sandića.

Edin Zaimović, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u Vladi Brčko distrikta kaže kako je za ovaj projekat izdvojeno 700.000 KM.

Edin Zaimović (Foto: Udar)

Kao što smo i obećali na početku godine, radovi na izgradnji ova tri doma su u završnoj fazi i očekujemo u narednom periodu, nakon obavljanja svih neophodnih procedura, njihovo stavljanje u funkciju. Za ovaj projekat iz budzeta Brčko distrikta izdvojeno je oko 700.000 KM – rekao je Zaimović.

U proteklim godinama u naselju Prutače je izbio veliki broj požara u kojima je bilo i smrtnih slučajeva. Na desetine stambenih jedinica je uništeno uslijed požara, uglavnom zbog starih i dotrajalih električnih instalacija i ponekad nepažnjom stanara, a za objekte izgorjele u požaru, još uvijek nije ponuđeno rješenje za sanaciju ili rušenje.

Najbliža vatrogasna jedinica se nalazi na 25 kilometara udaljenosti od Prutača, pa je vrijeme intervencije vatrogasne jedinice bilo sporo zbog udaljenosti.

Vatrogasni dom u naselju Prutače će da pokriva region od 6-7 kilometara što će da skrati vrijeme intervencije i spriječi veće komplikacije uzrokovane požarom.

Zaimović je naglasio da će stavljanjem u funkciju ovih vatrogasnih domova sistem protivpožarne zaštite u Brčko distriktu biti na značajno višem nivou, a možda i najbolji u državi.

(portal-udar.net)