U Nišu se realizuje projekat “Na putu ka svratištu”

Projekat bi trebalo da stvori uslove za početak rada svratišta za decu kaže Bajić i dodaje i da se nada da će po završetku projekata Romski kulturni centar biti svratište za decu. Iz Udruženja Roma “Cvetno srce” naglašavaju da višečlane porodice često nisu u mogućnosti da odškoluju svoju decu, pa bi stvaranjem svratišta toj deci omogućili da se edukuju i vrate u obrazovni sistem

765
Foto: Romski kulturni centar

Deca ulice ali i ona iz takozvanih podstandarnih naselja sada imaju šansu da na kvalitetan način provore deo dana u prostorijama Romskog kulturnog centra u Nišu. Kako bi im olakšali školovanje, posebno onoj koja za vreme pandemije nisu imala mogućnost da prate onlajn nastavu, pokrenuli su projekat “Na putu ka svratištu”.

Niš za razliku od Novog Sada i Beograda, već skoro deset godina i dalje nema svratište za decu ulice. Ipak, do marta sledeće godine biće mesta za njih tridesetak gde će u okviru projekta sa decom raditi stručno osoblje.

Poenta je da su osmišljene one aktivnosti koje bi privukle najpre takozvanu decu ulice ali i ostalu romsku decu slabijeg materijalnog statusa, koja bi kroz projekat dobili podršku u učenju ali i psihosocijanu podršku. Sigurna sam da će im značiti i privući ih da što manje budu na ulici, a ideja je da ovo preraste u inkluzivni kutak gde će se zajedno družiti i deca iz opšte populacije i deca iz romske nacionalne manjine – kaže Nataša Ivanović zadužena Swiss pro-a.

Program realizuju  “Otvoreni klub” u partnerstvu sa Udruženjem Roma ’’Cvetno srce’’ iz Niša.

Cilj je da se sada toj deci pomogne da nadoknade to propušteno gradivo i da deca ulice koja su napustila školu shvate značaj obrazovanja i da se vrate u obrazovni sistem tako što ćemo ih kroz kreativne radionice, kroz edukativne radionice, kroz psihosocijalnu podršku prosto privući da budu deo ove priče i ovog projekta kao korisnici i da ih naredne godine vidimo u redovnoj školi – kaže Olgica Beba Bajić, iz Otvorenog kluba.

Projekat bi trebalo da stvori uslove za početak rada svratišta za decu kaže Bajić i dodaje i da se nada da će po završetku projekata Romski kulturni centar biti svratište za decu. Iz Udruženja Roma “Cvetno srce” naglašavaju da višečlane porodice često nisu u mogućnosti da odškoluju svoju decu, pa bi stvaranjem svratišta toj deci omogućili da se edukuju i vrate u obrazovni sistem.

Radionice u RKC-u biće organizovane dva puta dnevno po četiri sata. Roditelji neka dođu I neka se raspitaju, neka nam kažu šta je potrebno njihovoj deci, ističe Svetislav Jovanović iz RKC-a.

Opremanje dela prostorija u kojima će boraviti deca ulice u Romskom kulturnom centru, finansijski je podržala Vlada Švajcarske.

Svratište za decu ulice postojalo je u Nišu i funkcionisalo kao projekat. Za oko pet godina rada posetilo ga je više od 200 korisnika. Neki od njih su bili iz Niša, a neki samo u tranzitu. To nije bilo samo mesto gde su oni dolazili da se ugreju i popiju čaj.  Više od 250 korinika boravilo je u njemu tokom pet godina, kaže tadašnji koordinator Boško Aleksić.

Neka su tada prvi put postala pravno vidljiva, jer nisu bila prijavljena po rođenju. Tačan broj dece ulice nije poznat. Prema poslednjem istraživanju UNICEF-a samo u Nišu bilo ih je oko 80, ali se pretpostavlja da ih je više. Od 2009. do 2014. godine mogli su da računaju na podršku Svratišta.

(Portal Udar)