U Njemačkoj postoje samo 4 priznata manjinska jezika, jedan od njih je romski

U Njemačkoj postoje četiri službeno priznate grupe nacionalnih manjina, a to su Danci, Lužički Srbi, Frizijci i Njemački Sinti i Romi

1429

Iako svi znaju da je jedini službeni jezik Njemačke – njemački, postoje još četiri priznata manjinska jezika koja se mogu čuti, ili čak primijetiti na uličnim znakovima, širom zemlje.

U Njemačkoj postoje četiri službeno priznate grupe nacionalnih manjina, a to su Danci, Lužički Srbi, Frizijci i Njemački Sinti i Romi.

Jezici ovih grupa, danski, gornjolužičkosrpski i donjolužičkosrpski, sjeverno-frizijski i sater-frizijski, te romski, također su priznati jezici manjina.

Sve ove zajednice imaju bogatu kulturnu historiju koja se dijelom čuva kroz njihove jezike, što znači da se tradicija i usmena historija mogu prenijeti na nove generacije, podsjeća portal The Local.

Njemačka je 1992. godine bila jedna od prvih zemalja koje su potpisale Povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima Vijeća Evrope koja ima za cilj očuvanje manjinskih kultura u modernoj Evropi, potičući toleranciju i različitost.

Ključni izazov s kojim se povelja suočava jeste očuvanje manjinskih jezika za mlađe generacije, za koje oni postaju sve manje relevantni.

Zahvaljujući povelji, ove manjinske grupe  sada dobijaju finansijsku podršku na državnom i nacionalnom nivou, kako bi se finansiralo dvojezično školovanje i obrazovanje o lokalnoj kulturnoj historiji.

ROMSKI JEZIK

Općenito se vjeruje da su romski jezici potekli iz Indije, jer su mnogi aspekti jezika koji se danas govori usko povezani sa sanskritom. Većina Roma koji žive u Njemačkoj identifikuju se kao Sinti i govore jezičnu varijantu koja se naziva sintski romski, na koju je njemački jezik jako utjecao. Jezik se uglavnom govori, tako da je vrlo malo pisanih izvora na romskom jeziku.

Širom Evrope postoji između osam i dvanaest miliona Sinta i Roma, od kojih do 150.000 trenutno živi u Njemačkoj.

Mnogi su Sinti u Njemačkoj migrirali iz jugoistočne Evrope nakon što su izbjegli kmetstvo krajem devetnaestog vijeka, ili kao dio gastarbajter programa 1960-ih i 70-ih.

Gotovo svi Romi su dvojezični  i također govore jezikom zemlje u kojoj žive, ali prisilnom asimilacijom i progonom mnogi moderni Romi su izgubili vezu sa historijskim jezikom.

Bilo je akademskih pokušaja kodifikacije romskog jezika, ali oni su se uglavnom provodili bez vodstva zajednica Sinta i Roma. Mnogi su se članovi zajednice izjasnili protiv toga, smatrajući to uvredom za usmenu tradiciju jezika.

Postoje stotine varijacija romskog jezika, ali uobičajeni pozdrav koji ćete čuti je ‘sastipe’.

OSTALI MANJINSKI JEZICI

Gornjolužičkosrpski i donjolužičkosrpski jezik pripadaju zapadnoslavenskoj porodici indoevropske jezične grupe. Lužičkosrpski jezik zadržao je obilježja staroslavenskog jezika koja su se izgubila u mnogim drugim jezicima.

Gornjolužičkosrpski je najbliži modernom češkom i slovačkom, dok je donjolužičkosrpski bliži poljskom.

Danski je germanski jezik koji pripada podgrupi sjevernogermanskih, ili skandinavskih jezika. Zajedno sa švedskim čini istočno-skandinavsku granu.

Sjeverno-frizijski i sater-frizijski su germanski jezici sa sjevera Njemačke.

(Portal Udar)