U Novom Sadu će biti održan Festival romske kulture i aktivizma

Prvi veliki događaj je otvaranje kutka za kulturu na Slanoj bari, 19. oktobra, čime se nastavlja ideja decentralizacije kulture, a aktivira se i romska nacionalna zajednica. Paralelno sa tim održaće se i Festival romske kulture i aktivizma (F.R.K.A.)

793
Foto: 021.rs

U Novom Sadu će biti održan Festival romske kulture i aktivizma, a u okrivu manifestacije “Druga Evropa” koja je počela u utorak a traje do 15. decembra.

U okviru “Druge Evrope” bit će održano ukupno 50 događaja.

Između ostalog, bit će organiziran Pozorišni festival jezičkih manjina svijeta, a bit će prikazan i program koji stvaraju osobe sa invaliditetom.

Nastupat će neafirmisani bendovi a pažnja će se posvetiti i umjetnosti iz ženske perspektive. Lazar Jovanov iz organizacije “Novi Sad 2021 – Evropska prijestolnica kulture” rekao je da se ovim programima istražuju različiti manjinski, marginalizovani i kontrakulturni izrazi.

“Bavimo se subkulturom, dakle sve ono što je dio identiteta Novog Sada, a što je povezano sa aktuelnim evropskim vrijednostima”, naveo je Jovanov.

Prvi veliki događaj je otvaranje kutka za kulturu na Slanoj bari, 19. oktobra, čime se nastavlja ideja decentralizacije kulture, a aktivira se i romska nacionalna zajednica. Paralelno sa tim održaće se i Festival romske kulture i aktivizma (F.R.K.A.).

Slana bara je jedan od najudaljenijih dijelova grada.

“Pokrećemo Kutak za kulturu sa željom da aktiviramo tamošnju lokalnu zajednicu, a posebno romsko stanovništvo”, rekla je Milica Rašković, viši stručni saradnik u okviru “Novi Sad 2021 – Evropska prijestolnica kulture”.

(portal-udar.net)