U novu školsku godinu sa manjim brojem đaka

Nastava u prvom polugodištu se završava u petak, 28. decembra 2018. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u cijeloj Bosni i Hercegovin

1648
Foto: Ilustracija

U osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini danas je počela nova 2018/19. školska godina. Kao što je praksa pokazivala i do sada, većina škola bilježi pad broja upisanih učenika u odnosu na prethodnu godinu. Trend iseljavanja stanovništva iz zemlje i nizak natalitet okarakterisani su kao glavni uzrok sve manjeg upisa učenika u osnovne i srednje škole u BiH.

Prema podacima koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske predstavilo javnosti u junu ove godine, u prve razrede osnovnih škola u ovom entitetu je upisano 9.600 učenika. Očekivano, najveći broj upisanih učenika bilježe najnaseljeniji gradovi, te je tako u Banjaluci danas održan prvi školski čas za 1.919 osnovaca. U osnovne škole u Bijeljini upisano je 927 učenika, u Prijedoru 549, a u Doboju 546 učenika.

U odnosu na prošlu školsku godinu, u cijeloj Republici Srpskoj je upisano 67 osnovaca manje. Međutim, najčešće u malim opštinama i seoskim školama, podaci o broju (ne)upisanih učenika su  posebno alarmantni U 77 područnih odjeljenja ove godine nije bilo upisanih učenika, dok je u 93 područna odjeljenja upisan po jedan učenik, a po dva učenika upisana su u 73 područna odjeljenja u osnovne škole u Republici Srpskoj.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, danas je u školske klupe prvi put sjelo 18.521 učenika, navodi se  u izvještaju Vlade FBiH. U ove podatke nije uračunat broj prvačića iz Zapadnohercegovačkog kantona, s obzirom da vlasti ovog kantona nisu dostavile izvještaj entitetskoj vladi.

U 89 osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona upisano je 4.233 prvačića, a sličan podatak bilježi i Kanton Sarajevo, gdje je upisano najviše prvačića u FBiH. Zeničko-dobojski kanton je novu školsku godinu započeo sa 1.216 učenika manje u osnovnim i srednjim školama, odnosno sa 310 manje učenika u osnovnim školama.

Nastava u prvom polugodištu se završava u petak, 28. decembra 2018. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u cijeloj Bosni i Hercegovini.

(portal-udar.net)