U OŠ „Jovan Dučić” u Bijeljini, u prvi razred upisano samo dvoje romske djece

2803
Foto: Udar

U Osnovnoj školi „Jovan Dučić” iz Bijeljine, počeo je upis u prvi razred za školsku 2018/19. goinu i trajaće do 31. maja ove godine. Poznato je da većina romske djece pohađa ovu školu, ali je u prvi razred do sada upisano tek dvoje djece iz ove populacije.

Sva djeca koja su navrše 6 godina, zaključno sa 31. augustom 2018. godine  i djeca koja su mladja, odnosno koja navršavaju 6 godina do 31. decembar 2018. godine, pod uslovom da roditelji te djece izraze želju za upis djeteta i ako Komisija za upis konstatuje da je dijete zrelo za polazak u školu, mogu se upisati.

Ove školske godine na predupisu je registrovano manje djece nego prošle godine u tom periodu.

„Prijavilo nam se 115-oro djece, a prošle godine ih je bilo 125. Također, škola je obavjestila organizacije koji rade na rješavanju problema Roma o upisu u prvi razred osnovne škole. Do sada su nam se prijavila samo dva romska djeteta, ali  pretpostavljamo da će ih biti više, izjavila je pedagogica Osnovne škole „Jovan Dučić“, Jagoda Todorović.

Prilikom predupisa u školu, roditelji su bili obavezni da donesu djetetovu dokumentaciju: izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu.

Na upisu, pedagoško-psihološka služba testira djecu testovima koje je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

 „Djeca su naše najveće blago, pa u skladu sa tim, trebali bi da im posvetimo i pažnju dostojnu toga. Sva djeca imaju pravo na osnovno obrazovanje, a svi roditelji imaju obavezu i odgovornost da svoju djecu upišu u školu. Djeca su budućnost svoga naroda, pa ako želimo da nam bude bolje brinimo o svojoj djeci”, rekla je Todorović.

Samant Halilović, jedna je od dvoje roditelja koji su do sada upisali djecu u školu. Kaže da je jako bitno da se djeca školuju, kako bi našli pravi posao i da svaki roditelj mora da obezbjedi svom djetetu da se školuje.

„ Ja nisam završila ništa od škole i zato želim bolju budućnost za svoju djecu. Da ne budu kao mi…“, rekla je Samanta.

Podsjećamo da je konkurs za upis u prvi razred u toku i da će biti otvoren do 31. maja 2018. godine.

(portal-udar.net)