U Pirotu otvoren Centar za podršku učenju i rani razvoj romske djece

Projekatom je predviđeno da Centar bude otvoren narednih 15 mjeseci. Pomoćnica gradonačenika, Milica Golubović, istakla je da će lokalna samouprava pokušati da obezbjedi uslove da projekat i nakon ovog perioda nastavi sa radom

1002
Foto: UG "Ternipe"

Centar za podršku učenju i rani razvoj romske djece, otvoren je u Pirotu.  Projekat realizuju Vlada Srbije, Stalna konferencija gradova i opština i lokalna samouprava Pirota, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Cilj ovog projekta je da se što veći broj romske djece uključi u redovan obrazovni sistem. Asistent koordinatora programa, Silvija Nešić, ističe da će ovaj Centar imati zadatak da doprinese smanjivanju diskriminacije i povećanju obrazovne uključenosti romske djece u Pirotu.

Projekatom je predviđeno da Centar bude otvoren narednih 15 mjeseci. Pomoćnica gradonačenika, Milica Golubović, istakla je da će lokalna samouprava pokušati da obezbjedi uslove da projekat i nakon ovog perioda nastavi sa radom.

-Cilj nam je da što više romske dece imamo i u srednjem obrazovanju i na fakultetima i da naravno nađu svoj put ka zaposlenju i da više ne budu korisnici socijalne pomoći – dodala je Golubovićeva.

Foto: UG “Ternipe”

Gradska skupština Pirota usvojila je i Lokalni akcioni plan, koji u naredne tri godine treba da doprinese poboljšanju položaja Roma u ovom gradu na jugoistoku Srbije.

Vrijednost projekta je 67.440 eura, od čega su donatorska sredstva 59.624 eura, a sufinanisiranje grada Pirota je 7.816  eura, rečeno je na  otvaranju.  Otvaranje ove kancelarije je dio projekta “Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji sprovode Grad Pirot, Udruženje građana Ternipe, Stalna konferencija gradova i opština, uz finansijsku podršku Evropske unije.

(portal-udar.net)