U Prijedoru edukacija Roma o zaštiti od korone

Radionice se održavaju u prostorijama Udruženja gdje dolazi ljekar jednom sedmično i održava predavanja o koronavirusu i o tome kako se zaštititi, ali i o potrebi vakcinacije. Osim toga, organizuju se i posjete porodicama da bi se prenijele informacije o zaštiti od koronavirusa

559
Foto: Udar

Udruženje Roma u Prijedoru radi na edukaciji Roma o koronavirusu i vakcinaciji protiv COVID 19. Riječ je projektu koji finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Ovi projekti su veoma dobri i korisni za romsku populaciju kojim želimo da ih upoznamo o COVID 19, kako i na koji način da se zaštite i da apelujemo na Rome na neophodnost vakcinacije da bi zaštitili sebe i cijelu svoju porodicu, društvo i okolinu”, kaže Ramo Salešević, predsjednik Udruženja Roma u Prijedoru.

Prema njegovim riječima već je održano nekoliko radionica u koje su uključeni zdravstveni radnici, koji Romima prenose osnovne informacije: kako da se zaštite, šta da rade ako dobiju koronu, na koji način se treba liječiti, kome da se jave i kao bi trebao da teče i da se odvija oporavak od bolesti.

Radionice se održavaju u prostorijama Udruženja gdje dolazi ljekar jednom sedmično i održava predavanja o koronavirusu i o tome kako se zaštititi, ali i o potrebi vakcinacije. Osim toga, organizuju se i posjete porodicama da bi se prenijele informacije o zaštiti od koronavirusa.

Foto: Udar

Ramo Salešević istakao je da su Romi grada Prijedora veoma zainteresovani za ovu edukaciju ali i za vakcinaciju protiv COVID 19, te da smatraju da je to korisno za njihovo zdravlje.

“Veliko je interesovanje članova našeg Udruženja za edukaciju o koronavirusu, ali i za vakcinaciju. Naši članovi dolaze redovno na ta predavanja i većina je shvatila da je vakcinacija pritiv korone najefikasnija zaštita za njih i zdravlje njihovih porodica. Romi u našem Udruženju nakon ovih edukacija izrazili su želju da se vakcinišu i mi sada dogovaramo sa Domom zdravlja termine za vakcinaciju”, ističe Salešević.

Kako je naglasio, na predavanjima se govori i o rehabilitaciji i oporavku onih koji su preboljeli koronu te kako se odvija dalje liječenje nakon što se preboli COVID 19.

“Veliki broj naših članova je starije životne dobi koji imaju i drugih oboljenja, pa je neopohodno da budu upoznati kako da se zaštite od korone, kako da se liječe i oporavljaju ako se zaraze virusom COVID 19”, ističe Salešević. Dodao je da predavanja o koronavirusu održava doktor porodične medicine, koji je veoma susretljiv prema prijedorskim Romima.

Romi koji su željeli da se ne pominje njihovo ime kazali su da su im ovakve i slične edukacije od velike koristi. Kažu da je posebno značajno što sada imaju priliku da od stručnih lica, ljekara, slušaju preporuke i uputstva kako se zaštititi od koronavirusa, i kako se treba liječiti i ponašati kada se osoba zarazi koronavirusom.

Foto: Udar

U okviru ovog projekta Udruženje Roma iz Prijedora organizuje i sistematski pregled za 30 romskih porodica iz Udruženja.

“Odlučili smo da u okviru ovog projekta organizujemo sistematske preglede i ultrazvuk abdomena za muškarce i žene  iz našeg Udruženja, jer smo smatrali da je i to važno u uslovima pandemije da našim članovima obezbijedimo ljekarski preglеd i da se vidi njihovo zdravstveno stanje, ne samo kada je korona u pitanju već i druge bolesti”, kazao je Salešević.

On je naglasio da Romi u Prijedoru imaju dosta dobru zdravstvenu zaštitu. Neki Romi ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu jer se nalaze na spisku Biroa za zapošljavanje Republike Srpske, a ostali imaju osigurano liječenje jer je postignut dogovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Po podacima Udruženja, u Prijedoru živi oko osam stotina Roma, ali je samo dvoje ili troje zaposleno, dok ostali žive od sakupljanja sekundarnih sirovina, od nadničarenja, i njihov život nije uopšte lak.

Portal Udar je napravio veliki istraživački tekst o stavovima romske populacije vezano za vakcinaciju koji možete pronaći ovdje.