U Prnjavoru teku pripreme za IX Festival nacionalnih manjina – „Mala Evropa“

1207

U Prnjavoru će u subotu, 28. jula, u sportsko-rekreativnom centru „Borik“, biti održana tradicionalna manifestacija pod nazivom IX Festival nacionalnih manjina opštine Prnjavor – „Mala Evropa“, u organizaciji Opštinske uprave Prnjavor, Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor i udruženja nacionalnih manjina sa područja opštine Prnjavor.

Kako je saopšteno iz Opštine, program će početi u 18 časova defileom učesnika od Spomen parka, glavnom gradskom ulicom, do Trga srpskih boraca. Svečano otvaranje manifestacije predviđeno je za 19 časova u SRC „Borik“, nakon čega će posjetioci imati priliku da uživaju u nastupima folklornih društava, prisustvuju prezentaciji i degustaciji jela karakterističnih za nacionalne manjine sa područja opštine, te se zabaviti uz muziku i ples. U revijalnom djelu programa učestvuju specijalni gosti, folklorna grupa sa akademije iz Lavova (Ukrajina).

U slučaju loših vremenskih prilika, festival će biti organizovan u sali OŠ „Nikola Tesla“, o čemu će građani biti obaviješteni dva dana pre početka manifestacije, navodi se u saopštenju.

Na području opštine Prnjavor, prema posljednjem popisu stanovništva, živi 1.452 pripadnika nacionalnih manjina, izjavio je za Srnu načelnik opštine Darko Tomaš. “Prnjavor je primjer opštine gdje veliki broj naroda i narodnosti živi skladno”, rekao je Tomaš.

Tomaš je naveo da, prema podacima popisa, na području cijele Republike Srpske živi 14.600 pripadnika nacionalnih manjina, na osnovu čega se zaključuje da u Prnjavoru živi oko 10 odsto svih nacionalnih manjina. Još prošle godine uoči festivala prnjavorski načelnik je istakao da pripadnicima nacionalnih manjina Opština pokušava pomoći da zadrže i očuvaju kulturnu baštinu. „Najčesšće pomažemo kroz djelovanje kulturno-umjetničkih društava ili bratimljenjem sa gradovima ili opštinama u zemljama iz kojih dolaze, što dosta dobro funkcioniše”, naglasio je Tomaš.

Prošle godine partner festivala je bilo Udruženje Roma “Romali Kakanj”. Predsjedavajući Odbora za Rome pri Savjetu ministara BiH Mujo Fafulić tada je rekao je da je Prnjavor jedna od rijetkih opština u BiH koja obilježava i slavi različitosti, zbog čega treba biti primjer ostalima kako se uvažavaju nacionalne manjine, njihovo istorijsko bogatstvo i kulturna baština.

“Romska zajednica obično se posmatra kroz muziku i ples, neku vrstu razuzdanih slavlja što nije ni približno tačno u stvarnom svijetu. To nije dio romske umjetnosti i zato se romska nacionalna manjina u Prnjavoru, na ovom festivalu, ima priliku pokazati u drugačijem svjetlu, ima priliku pokazati kulturu, tradiciju, običaje, istoriju i zanate i na taj način pokušati umanjiti predrasude”, objasnio je Fafulić za lokalnu televiziju K3.

Aktivno učešće na festivalu i ove godine će uzeti romska udruženja iz Prnjavora.