U Romskom domu u Brčkom, od danas počinje sa radom Dnevni centar

Rad Dnevnog centra za djecu zatečenu u skitnji i onoj u riziku da to postanu podržan je od strane Vlade Brčko distrikta i međunarodnih organizacija Gmbh (GIZ)- Njemačko društvo za saradnju i Save the Children

1538
Foto: Udar

U organizaciji Omladinskog centra „Vermont“ i Udruženja građana „Romi na djelu“  danas je  svečano otvorena nova jedinica Dnevnog centra u prostorijama Romskog Doma u Brčkom. Organizatori su ovim povodom iskoristili priliku da ujedno obilježe i Međunarodni dan Roma, koji se danas obilježava u cijelom svijetu.

Svečano otvorenje ovog objekta danas je na jednom mjestu okupilo pripadnike romske zajednice, predstavnike vladinih odjela, romske aktiviste , građane i nevladin sektor koji radi u interesu Roma na ovom području.

„Ovo je jedinstvena prilika da svoj rad u još većem nivou približimo zajednicama sa kojima radimo. Izuzetno smo ponosni na otvorenje nove jedinice i veoma je bilo važno da Vlada prepozna naš rad kao neophodan za zajednicu i druge građane. Sigurni smo da će ovaj projekat pokazati izuzetne rezultate i nastaviti sa širenjem ne samo u ovoj zajednici nego i na ostala područja gdje se iskaže potreba“, istakao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“.

Ovaj objekat, prema navodima organizatora će ubuduće predstavljati sigurno mjesto za djecu, a usluge koje će pružati za djecu  će biti edukativnog, kreativnog i rekreativnog karaktera, dok će roditelji moći pristupiti savjetodavnim i pravnim uslugama za koje se  iskaže potreba.

Ifeta Alimanović, korisnica usluga Dnevnog centra, iskazala je zadovoljstvo otvorenjem Dnevnog centra u neposrednoj blizini zajednice.

„Mnogo će nam biti lakše sada kada nam je Dnevni centar ovako blizu. Lakše će nam biti i obići svoju djecu i provjeriti šta i kako se sa njima radi, a da ne spominjem da je i bilo vrijeme da i mi dobijemo svoju zgradu gdje se možemo sastajati”, rekla je Ifeta za naš portal.

Rad Dnevnog centra za djecu zatečenu u skitnji i onoj u riziku da to postanu podržan je od strane Vlade Brčko distrikta i međunarodnih organizacija Gmbh (GIZ)- Njemačko društvo za saradnju i Save the Children.

(portal-udar.net)