U sarajevskoj Vijećnici obilježen Međunarodni dan Roma: MI NISMO OSTALI, MI SMO SVI

321

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić i udruženje Kali Sara – Romski informativni centar, održali su prijem u Gradskoj vijećnici u Sarajevu povodom 8. aprila, međunarodnog praznika Roma.

Gradonačelnica Karić je istakla da Sarajevo mora da ostane vjerno toleranciji i borbi protiv svake vrste diskriminacije i da je odnos prema romskoj populaciji upravo jedan veliki test.

„U različitostima koje postoje u BiH i Sarajevu uživamo i večeras. Kada kažemo riječ nacionalne manjine, to za mene zvuči posebno teško zato što i ja pripadam ostalima. Ja se nadam da ćemo naredni osmi april dočekati u boljoj situaciji, u boljem političkom i pravnom položaju, nas koje nazivaju ostali. Kada sam jednom gostovala kod uvaženog novinara Hadžifejzovića, on mi je rekao, vi niste ostali, vi ste svi. Tako da bih ja tu poruku uputila i večeras. Mi nismo ostali, mi smo svi. Mi smo jedno“, rekla je Karić.

Romano bend
Romano bend

Dervo Sejdić, aktivista „Kali Sare“ i sudomaćin skupa, je istakao da je ključno raditi na socijalnim, ekonomskim i političkim reformama.

„Prvi kongres 1971. godine održan je pod nazivom Stop Rasizmu i diskriminaciji. Nažalost, to ima smisla i danas. Stereotipi i predrasude prema Romima, nažalost, jako su rasprostranjeni. Kultura Roma je široka i zasnovana na raznim vrstama umjetnosti. Istaknute kulturne ličnosti romskog porijekla su Pikaso, Lorka, glumci Majkl Kejn, Rita Hejvort… Nažalost, neki od njih su javno krili porijeklo, upravo zbog vjekovne diskriminacije, što je rezultovalo da se ne smiju deklarisati šta su. I u BiH je ista situacija, neki obrazovani pojedinci ne mogu dobiti posao što su Romi“, rekao je Sejdić.

Sejdić i Karić
Sejdić i Karić

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je dodijelila je Dervi Sejdiću Zahvalnicu Grada Sarajeva za doprinos međusobnom uvažavanju.

„Sarajevo krasi duh tolerancije. Ovo priznanje je upravo za dalji razvoj nacionalne i svake druge tolerancije“, rekla je Karić.