U Sarajevu otkiriven spomenik nastradalim studenticama Selmi i Editi

980
Foto: Hayat tv screenshot

Ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu danas je otkriven spomenik u čast stradalih studentica Selme Agić i Edite Malkoč, koje su smrtno stradale prije dvije godine prelazeći pješački prelaz.

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodice priminulih djevojaka, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, brojni prijatelji, kolege i građani. Tokom otkrivanja spomenika, u veoma tužnoj atmosferi, prisutnima su se obratili članovi porodica nastradalih djevojaka, rektor UNSA i prijatelji.

Presuda Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu od 26. septembra, kojom je Sanjinu Sefiću, izrečena zatvorska kazna od 14 i po godina zatvora, za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće, dodatno je obeshrabrila, ponizila roditelje i ostale građane, te tako još više produbila teške emocije vezane za ovaj događaj.

Kao podrška porodicama Agić i Malkoč došao je i Muriz Memić, čovjek koji je izgubio sina Dženana  i koji se bori da oni koji su presudili njegovom djetetu izađu pred “lice pravde”.

(portal-udar.net)