U Sarajevu počinje 6. festival teatra Juventafest

880
Foto: Udar

Šesti Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji će se održati od 13. do 17. septembra, ugostiće oko 150 mladih teatarskih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Češke. Ovogodišnji festival počinje svečanim otvaranjem u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19 sati, nakon čega će uslijediti spektakl “San ljetne noći” Druge gimnazije iz Maribora, koji će izvesti čak 50 srednjoškolaca.

Za odabir najboljih predstava koje će biti izvedene na ovogodišnjem Juventafestu pobrinula se selektorica Asja Krsmanović.

“Juventa je festival koji rade mladi za mlade i njegova vrijednost leži upravo u tome – da su svi dobrodošli, kao učesnici ili publika. Festivalom nastojimo povezati mlade ljude koji se bave teatrom, kako bi razmijenili iskustva i znanja, te uspostavili saradnju”, poručila je Krsmanović.

Na konferenciji za medije održanoj u Centru za kulturu u Sarajevu, direktorica festivala Jasna Diklić, istakla je značaj grupe entuzijasta odlučnih u namjeri da se festival organizuje, iako finansijski karakter gotovo svake godine pod upitnik stavi održavanje festivala.

“Mi ove godine ne slavimo ni peti, ni deseti jubilej, ali svaka godina za nas zapravo predstavlja jubilej, jer uspijevamo održavati ovaj festival. Ono što je najbitnije je, da svi mladi koji učestvuju budu zajedno tokom ovih pet dana, idu jedni drugima na predstave, druže se i sarađuju, što je jedna od osnovnih ideja Juventafesta”, rekla je direktorica Juventafesta, Jasna Diklić.

Rad  Ismara Žalice, studenta četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, odabran je kao vizuelni identitet Juventafesta.

Vizuelni identitet treba da uhvati energiju cijelog festivala u nepomičnoj 2D slici. U tom smislu, nama treba energija i želja mladih da nešto promijene u društvu. Slogan “Mi smo ovdje, mi smo sada, mi smo Juventa” je definicija teatra, jer teatar je jedina umjetnost, koja je ovdje, sada i nikad više”, objašnjava mladi umjetnik.

Šesto izdanje Juventafesta biće zatvoreno predstavom “Sve je u redu” gostujećeg teatra “Gimnazijalac” iz Srbije, nakon čega će stručni žiri, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović, proglasiti dobitnika Grand Prixa za najbolju predstavu, te dodijeliti specijalne nagrade.

(portal-udar.net)