U Sarajevu počinje četvrti Festival ulične umjetnosti

Festival ulične umjetnosti Sarajevo je nastao entuzijastičnim djelovanjem zaljubljenika u kulturu i umjetnost, koji su željeli izmijeniti sliku koja je o uličnoj umjetnosti kreirana u javnosti

1126
Foto: Udar

Na platou ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, 7. septembra u 19 sati biće otvoren četvrti po redu Festival ulične umjetnosti (FUU Sarajevo). Ovogodišnji Festival ulične umjetnosti će započeti koncertom violiniste Irhada Baručije.

Bogati program Festivala nastavlja se uz rap sastav STOPOSTO, a u 21 sat nastupa cirkuski duo Master’n’Margarita – „Cabaret for dummies“ sa vatrenom magijom.  Tokom tri dana koliko traje festival izvodiće se filmske projekcije, biće upriličeni muzički nastupi, izrada murala, organizovaće se izložbe i brojni drugi zanimljivi sadržaji.

Festival ulične umjetnosti Sarajevo je nastao entuzijastičnim djelovanjem zaljubljenika u kulturu i umjetnost, koji su željeli izmijeniti sliku koja je o uličnoj umjetnosti kreirana u javnosti. Na današnjoj press konferenciji ukratko je predstavljen program i iznesena su očekivanja organizatora i mladih umjetnika koji su svoje učešće potvrdili na festivalu.

“Četvrto izdanje Festivala ulične umjetnosti će biti jače i iskusnije kao nikad ranije. Tokom trajanja festivala, u kompleksu zgrada “Papagajka” radiće se niz murala i likovnih intervencija. Ideja redizajniranja “Papagajke” je počela prošle godine i rezultate možete vidjeti na zidovima. Ove godine taj proces ulazi u neku drugu fazu gdje nam je cilj da napravimo jednu underground galeriju savremene umjetnosti u kompleksu ove zgrade”, istakao je Aleš Kurt, direktor Festivala ulične umjetnosti Sarajevo.

Foto: Udar

Ispred Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, obratio se predsjednik Armin Omerović koji je poručio da će ova Fondacija i dalje nastaviti da podržava rad Festivala ulične umjetnosti i na taj način ohrabrivati umjetnike i njihove kvalitetne projekte, te tako turistima ponuditi zanimljiv i kreativan repertoar.

Udruženje “Obojena klapa” i FUU Sarajevo su od ove godine formalno uspostavili saradnju što za nas predstavlja izuzetnu čast, jer imamo istu misiju i viziju, poručio je predsjednik “Obojene klape”, Benjamin Čengić, te najavio da će ovo udruženje 8. septembra ispred Gradske tržnice izvesti svoj performans koji prikazuje način na koji se crtaju grafiti, a koji prati slogan ovogodišnjeg FUU-a “I love my life”.

(portal-udar.net)