U Sarajevu počinje radionica “Aktivnim dijalogom do dekonstrukcije stereotipa jednakog pristupa pravdi”

378
Hotel Hills

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Udruženjem „Kali Sara – Romski informativni centar“ i uz finansijsku podršku Vlade Švedske, u mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana Roma organizuje dvodnevnu radionicu “Aktivnim dijalogom do dekonstrukcije stereotipa jednakog pristupa pravdi“, koja počinje danas u Hotelu Hills na Ilidži.

Cilj ove edukativne radionice je kroz razvoj novih znanja i vještina i jačanje svijesti uposlenih u pravosudnim institucijama raditi na otklanjanju predrasuda i stereotipa prema Romima, te jačati kapacitete za rad pravosudnih institucija.

Romi su prepoznati kao najbrojnija i najugroženija manjina u BiH, a obzirom da je problem diskriminacije istaknut kao jedan od gorućih problema sa kojima se suočavaju, VSTV BiH kroz Projekat “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH“ realizuje brojne aktivnosti s ciljem sprječavanja i eliminacije diskriminacije pred pravosuđem BiH, kazali su iz VTSV-a.

“Pristup pravdi mora biti jednak i uniforman za sve građane pred sudom, a odnos nosilaca pravosudnih funkcija prema svim korisnicima pravosudnog sistema mora biti jednak bez obzira na porijeklo, rasu, spol, dob, vjeru, nacionalnost, društveni ili ekonomski status”, navodi se u saopćenju.

Radionicu čine interaktivne sesije različitih tema, kao i „Živa biblioteka“ kroz koju će se, putem priča o različitim životnim iskustvima, učesnicima pružiti mogućnost za prevladavanje predrasuda formiranih na osnovu nepoznavanja ili nedostatka informacija o drugima.