U Sarajevu predstavljen projekat za “Bazično obrazovanje odraslih Roma”

Ovaj događaj je na jednom mjestu okupio predstavnike javnih i obrazovnih institucija, studente pedagogije, predstavnike nevladinih organizacija koje rade s romskom populacijom i na obrazovanju odraslih, kao i romskih organizacija

1869
Foto: Udar

Projekt „Bazično obrazovanje odraslih Roma“ (BERA) koji se provodi u Austriji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Portugalu, Rumunjskoj i Srbiji, zvanično je predastavljen i u našoj zemlji.

Poznato je da Romi u BiH spadaju u najugroženiju kategoriju stanovništva, pitanje obrazovanja se samo po sebi se nametnulo kao jedan od problema.

Prema tome, kada uzmemo u obzir rastuću problematiku i neadekvatno obrazovanje romske populacije, kao i namjeru olakšavanja njihova suočavanja sa svakodnevnim izazovima, razvijen jednog ovakvog projekta je bio veliki iskorak.

Cilj je, u ovom dijelu prjekta, napraviti Priručnik za sprovedbu bazičnog obrazovanja odraslih Roma i Priručnik za sprovedbu obiteljskog obrazovanja odraslih Roma za osoblje koje će raditi na poučavanju romske populacije.

Oba objedinjuju tri modula: čitanje i pisanje, matematičke i digitalne vještine. Projekt se financira u okviru Erasmus+ programa Europske Unije.

Rad na materijalima koji čine priručnike je u samoj završnici te je sljedeći korak organiziranje Multiplier evenata u svim zemljama učesnicama projekta.

Tokom eventa u Sarajevu, predstavljen je BERA projekt, kao i priručnici koje su učsnici tokom rada u grupama imali priliku dati komentare i sugestije na  materijale koji će se objediniti sa rezultatima iz Austrije, Italije, Portugala, Rumunjske i Srbije, sažeti i uz pomoć njih će se priručnici finalizirati.

Projekt i njegove dosadašnje rezultate je predstavila je dr. sc. Sandra Bjelan-Guska, viši asistent ica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, stručna suradnica BERA projekta u BiH i gđa. Ivona Vidačković, voditeljica BERA projekta za BiH.

Ovaj događaj je na jednom mjestu okupio predstavnike javnih i obrazovnih institucija, studente pedagogije, predstavnike nevladinih organizacija koje rade s romskom populacijom i na obrazovanju odraslih, kao i romskih organizacija.

(portal-udar.net)