U Srbiji počela kampanja protiv dječijih brakova

684
Foto: Beta

Početak kampanje “Ne žuri da odrasteš! Djetinjstvo, ne brak!”, koja se sprovodi u cilju prevencije i eliminacije dječijih brakova u Srbiji i poboljšanja položaja Romkinja, najavljen je danas na svečanom skupu održanom u Beogradu. Tom prilikom učesnici su potpisali izjavu o saradnji na prevenciji i eliminaciji dječijih brakova i poboljšanju položaja Romkinja u romskim naseljima u Srbiji.

Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, programa Njemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, ambasade Kraljevine Holandije, UNICEF-a Srbija i nevladine organizacije Praxis, kao i predstavnici 8 gradova i opština iz Srbije, potpisali su izjavu o saradnji na prevenciji i eliminaciji dječijih brakova i poboljšanju položaja Romkinja u romskim naseljima u Srbiji.

Uvodni događaj označava i početak sprovođenja projekta „Prevencija i eliminacija dječijih brakova“ koji finansiraju program Njemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ i Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, a sprovodi Praxis zajedno sa partnerskim organizacijama. Projekti se sprovode u Kruševcu, Kragujevcu, Vranju, Subotici, Bačkoj Palanci, Smederevu, Novom Sadu i Leskovcu.

Podaci iz istraživanja sprovedenog u okviru UNICEF-ovog programa “Ka okončanju dječijih brakova u Srbiji” 2019. godine ukazuju na ogromnu razliku u prisustvu dječijih brakova u opštoj populaciji i romskim naseljima – 56% žena u romskim naseljima starosti 20 do 24 godine udalo se prije 18. godine, u poređenju sa 6% u opštoj populaciji, dok se 16% vjenčalo prije 15. godine, za razliku od samo 1% onih koje su se za to odlučile u opštoj populaciji.

„Izjava koju smo danas potpisali :“Institucije, romska zajednica, javnost – zajedno osvješćeno i proaktivno na tvojoj strani u prevenciji i suzbijanju dječijih brakova u Srbiji,“ suštinski definiše cilj ove kampanje. Veoma je važno što su nam u tome podršku dale i lokalne samouprave u kojima će se sprovoditi projekti komplementarni sa kampanjom,” objasnila je Marijana Luković, predstavnica organizacije Praxis.

Luković je dodala da će projekat, između ostalog, obuhvatati analizu situacije na terenu, organizovanje socio-edukativnih radionica u romskim naseljima sa djevojčicama, majkama i očevima, kurseve i dokvalifikacije za mlade Romkinje i osnaživanje škola za podršku ostanku romske djece u školi.

„I sama konstatacija da u Evropi u 21. vijeku postoje dječiji brakovi zvuči loše, zar ne? Postoji mnogo pogrešnih pretpostavki o uzrocima dječijih brakova u romskoj populaciji – da su dio kulture i tradicije, da su u pitanju roditelji koji ne vode računa o djeci. Ali, činjenice su drugačije – uzrok dječijih brakova je siromaštvo, rodna neravnopravnost i nejednak pristup obrazovanju,“ konstatovala je Ana Sitske Brinks, zamjenica ambasadora Kraljevine Holandije u Srbiji.

O uzrocima i posljedicama ranih brakova govorio je i šef odsjeka za razvojnu saradnju Ambasade SR Njemačke u Srbiji, Kristijan Šiling:„ Njemačka kao zemlja koja podržava Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, prepoznaje uzroke i posljedice ranih brakova u Srbiji. Zato kroz aktivnosti programa ‘Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji’, koji sprovodi GIZ, podržavamo borbu protiv diskriminacije i isključenosti Roma, u cilju njihove integracije u društvo.“

Šiling je naglasio da će Njemačka razvojna saradnja i nadalje podržavati aktivnosti Vlade Srbije i drugih relevantnih aktera u cilju prevencije i eliminacije dječijih brakova.

“Naš zajednički cilj jeste da dopremo do dječaka i djevojčica, Roma i Romkinja i njihovih porodica i osnažimo ih u uvjerenju da za njih postoje i drugi izbori u životu, poput školovanja i posla. Ulazeći u brak prije punoljetstva lišavaju se mogućnosti da ojačaju, razbiju krug siromaštva i steknu šansu za bolji život,“ rekla je tim povodom Olena Papuga, državna sekretarka Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, prenio je portal Nova S.